2021, január 17, vasárnap.

Olasz régizene a Mikó-vár udvarán

A németországi Santenay együttes Pres du soil – A naphoz közel című előadásával, az olaszországi La Fonte Musica együttes Enigma fortuna című koncertjével, valamint a VIII. Régizenei Nyári Egyetem diákjainak rövid fellépésével nyitották meg tegnap este a 35. Csíkszeredai Régizene Fesztivált a Mikó-vár udvarán.

A Régizenei Nyári Egyetem diákjainak hangversenyével kezdődött a fesztivál Fotó: Balázs Árpád
A Régizenei Nyári Egyetem diákjainak hangversenyével kezdődött a fesztivál Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]A[/dropcap] zene időbeli művészet, méri az idő múlását, egyben az életünk múlását.
A zene mindig az időben történik, ugyanakkor a zene képes átrepíteni az időtlenségbe. A zene az idő nélküli világ üzenete, egy olyan világé, amelyben nincs romlandóság, nincs változás, minden tökéletes, ezért nem létezik az idő fogalma sem. A zene, bár alá van vetve az időnek, mint minden más a nap alatt, értékénél fogva jóval túléli alkotóját. A régizene a múltat hozza a jelenbe, a múltat teszi jelenvalóvá, ugyanakkor, amikor hallgatjuk, aktualitása révén megszűnik réginek lenni – köszöntötte a jelenlévőket Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője. Kifejtette, idén az itáliai zene köré épül a fesztivál, és úgy állította össze a műsort, hogy ennek minden árnyalatát felkínálják: a középkor, a reneszánsz, a kora barokk és a barokk dallamai csendülnek fel a négy nap során. Hozzátette, lesznek olyan hangszerek is, amelyek eddig talán nem voltak Csíkszeredában. Kiemelte a luxemburgi Artemandoline együttest, amelynek műsorában sok pengetős hangszerkülönlegességet láthatnak, és a párizsi Lacertae együttes műsorából a girbegurba szerpent nevű hangszert. Elmondta, ismét lesz gyermeknap a várban, és nagyon értékesnek tartja a késő esti intim hangulatú koncerteket is, valamint hogy a hangversenyek előtt a nyári egyetem diákjai kapnak néhány perces fellépési lehetőséget. Hozzátette, immár hetedszer alakult meg a Barokk Fesztiválzenekar, amely szombaton megismétli koncertjét a bukaresti Szent József-katedrálisban. Lesznek továbbá kihelyezett hangversenyek Bánkfalván és Szárhegyen, összességében pedig hat országból 16 együttes lép fel az idei Régizene Fesztiválon – ismertette a programot a művészeti vezető.
Burus-Siklódi Botond megyei tanácsos köszöntőbeszédében örömét fejezte ki, hogy idéntől az Európai Fesztivál Szövetség az európai fesztiválok sorába emelte a Csíkszeredai Régizene Fesztivált, amely méltó és megérdemelt elismerése az immár 35. csíkszeredai fesztiválnak. Kifejtette, ahogy az idei fesztivál központi eleme az olasz zene, úgy a csíkszeredaiak és a Hargita megyeiek életében is központi helyet érdemel a Régizene Fesztivál, amelyen a külföldi nagyságok mellett a helyi kiválóságok is szerepet kapnak.
A szervezők részéről Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója köszönetet mondott a tökéletességre törekvő szervező csapatnak, illetve az intézményvezetőknek, akik számára nemcsak az fontos, hogy megőrizzék a fesztivál hagyományát, hanem hogy Európa felé is utat nyissanak neki. Kiemelte Csíkszereda Önkormányzatának és Hargita Megye Tanácsának támogatását, amelyekre alapozva sikerrel tudnak pályázni. Ferencz Angéla elmondta, a 80-as évek hagyományának megfelelően idén meghirdették a fesztivál emlékplakettjének elkészítését a képzőművészek számára, így az idei fellépők Moga Attila borszéki szobrász alkotta emléktárggyal térhetnek haza.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb