Olasz, japán és lengyel továbbjutás

62

Véget ért a jégkorong olimpiai selejtezők második köre, a magyarok szétlövések után bukták a továbbjutást a lengyelekkel szemben. Olaszország és Japán is továbblépett. Az elmúlt hétvégén Európa-szerte több nemzetközi válogatott jégkorongtornát is rendeztek.

Zapala büntetője landol Rajna hálójába Fotó: mti.hu
Zapala büntetője landol Rajna hálójába Fotó: mti.hu

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) versenynaptárában az elmúlt hét a válogatottak számára volt fenntartva, több európai országban így szüneteltek a bajnoki meccsek, szerepet kaptak viszont a nemzeti gárdák. Szlovákia két fronton is sikeres volt a hétvégén, Dánia nyert egy EIHC-tornát, miközben három helyszínen olimpiai selejtezők voltak.
Tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy az olimpiai selejtezők második körében Sapporóban a romániai válogatott minden mérkőzését elveszítette és utolsó lett, a J csoportból pedig Japán jutott tovább. A G csoport mérkőzéseinek Cortina D’Ampezzo adott otthont, a torna során az olasz és a brit válogatott menetelt, vasárnap este a két csapat egymás elleni találkozója döntött a továbbjutóról. A házigazdák már az első harmadban tetemes előnyre tettek szert, a britek számára csak a felzárkózás maradt a cél, végül az olaszok 6–2-re győztek és továbbjutottak a harmadik selejtezőkörbe.
A H csoport mérkőzéseinek a budapesti Papp László Aréna adott otthont, a házigazda magyarok mellett a lengyelek, az észtek és a litvánok vettek részt a selejtező tornán. A lengyelek 6–2-re nyertek az észtek és 9–1-re a litvánok ellen, a magyarok 4–0-ra verték a litvánokat és 7–1-re az észteket, az észtek pedig 4–1-re diadalmaskodtak a litvánok fölött. Vasárnap este a magyar–lengyel mérkőzés dön­tötte el az első hely sorsát, noha a házigazdák Sofron révén már a 38. másodpercben megszerezhették volna a vezetést, a magyar csatár kihagyta a ziccert. A lengyelek igazából a második harmadra tudták kialakítani első helyzeteiket, kapuvasig ugyan eljutottak, ám a másik oldalon Sofron és Banham is kihagyott egy-egy helyzetet. A rendes játékidő és az ötperces ráadás is gól nélkül zárult, a büntetőpárbajban egyedül Zapala volt eredményes, így a lengyelek nyerték a mérkőzést 1–0 arányban és jutottak az olimpiai selejtező utolsó, 3. körébe.
Az olimpiai selejtezők 3. körét szeptember 1. és 4. között rendezik, a D csoport meccseinek Minszk lesz a házigazdája, ahol a házigazda fehéroro­szok mellett Szlovénia, Dánia és Lengyelország küzd a továbbjutásért. Az E csoport meccseit Rigában rendezik, itt a házigazda lettek mellett a német, az osztrák és a japán csapat küzd az első helyért, míg az F csoport helyszíne Norvégiában lesz, ahol a házigazdák, a franciák, a kazahok és az olaszok játszanak majd. Mindhárom csoportból az első helyen végző csapatok kijutnak az olimpiára, amelyet 2018. február 9. és 25. között Pjongcsangban rendeznek.

Barátságos tornák
Trinec és Ostrava adott otthont a cseh–orosz párharcnak az Euro Hockey Tour keretében, az első meccset a csehek nyerték 3–2-re szétlövésekkel, a második, 9600 néző előtt zajlott találkozón az oroszok 4–2-re verték a házigazdákat. Szintén az EHT keretében a svédek kétszer – 3–2 és 4–2-re – győzték le a finneket.
Innsbruckban az osztrákok Euro Ice Hockey Challenge tornát rendeztek, amelyen a francia, a szlovén és a szlovák B válogatott vett részt, utóbbi csapatban azok kaptak helyet, akik nagy valószínűség szerint a két év múlva sorra kerülő téli olimpián is jégre lépnek majd. Eredmények: Szlovákia B – Franciaország 2–1, Szlovénia – Ausztria 6–2, Szlovénia – Franciaország 4–3, Ausztria – Szlovákia 3–1, Szlovákia B – Szlovénia 5–3, Ausztria – Franciaország 4–1. A tornát Szlovákia B nyerte.
Dániában a házigazdák mellett Korea és Norvégia játszott EIHC-tornát, ám a turné előtt a norvégok még játszottak egy meccset az ázsiaiakkal. Eredmények: Norvégia – Korea 5–2 és 3–1, Dánia – Korea 2–0, Dánia – Norvégia 1–0. A tornát a dánok nyerték.
A Szlovákia-kupa meccseit Zsolnán rendezték, ahol a házigazdák mellett a fehérorosz és a svájci válogatott vett részt. Eredmények: Szlovákia – Fehéroroszország 2–1, Fehéroroszország – Svájc 3–1, Szlovákia – Svájc 4–0. A tornát a házigazdák nyerték.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.