2021, január 17, vasárnap.

Olasz elsőség

Az olasz kerékpárosok dominanciában zajlott a Szeben Kerékpáros Körverseny pénteki és szombati szakaszai, a tegnapi zárószakasz lapzártánk után ért véget.
A román sportolók közül Sergei Ţvetkov a harmadik

Alessio Taliani ért fel leghamarabb a Bâlea-tóhoz Fotó: dragoŞ dumitru
Alessio Taliani ért fel leghamarabb a Bâlea-tóhoz Fotó: dragoŞ dumitru

[dropcap]S[/dropcap]zerdán kezdődött és tegnap késő este ért véget a legrangosabb romániai kerékpáros körverseny, amelyet Szebenben és környékén rendeztek. A viadalon 107 sportoló rajtolt el 18 csapatból, ezek közül négy prokontinentális, egy válogatott és 13 kontinentális, a Szeben Kerékpáros Körversenyen elindult a Tusnad Cycling Team is.
Mint pénteki lapunkban megírtuk, a szerdai egyéni időfutamot a brazil Rafael Andriato (Southeast) nyerte, a Tusnad Cycling Team tagjai közül Andrei Nechita a 10., Artem Topcsanyjuk a 36., Tom Bossis a 62., Novák Károly Eduárd a 86., Kenyeres Ábel a 97, míg Sebestyén Szabolcs a 100. helyen zárt. Csütörtökön a Szeben–Nocrich–Medgyes–Kiskapus–Szeben–Szerdahely–Szelistye–Paplaka–Szeben közötti 224,2 kilométeres szakaszt az olasz Oscar Gatto (Androni Giocattoli) nyerte, a TCT-ből Topcsanyjuk a 18., Kenyeres a 38., Bossis az 59., Nechita a 82., Sebestyén a 88., Novák a 99. helyen zárt.
Pénteken Szebenben volt a rajt, Szelistye és Szerdahely után Dobra érintésével visszatért a mezőny Szer­dahelyre, majd Szelistyéről Sze­benjuharos felé mentek a kerekesek, ugyanis hegyibefutóval ért véget a 152,1 kilométeres szakasz. A győztes egy hét főből álló boly utolsó sprintjéből került ki, a célfotó alapján az olasz Mauro Finetto (Southeast) nyert honfi- és csapattársát, Simone Ponzit, illetve a szintén olasz Davide Rebellint (CCC Polsat) megelőzve, Sergei Ţvetkov az ötödik lett a győztesel azonos idővel. A Tusnad Cycling Teamből Topcsanyjuk a 22., Sebestyén a 46., Nechita a 49., Kenyeres a 72., Novák a 80., Bossis pedig a 93. helyen ért célba.
Szombaton a szebeni rajt után Nocrich érintésével Szentágotára ment a mezőny, onnan Viktóriaváros felé kerekeztek, majd a Bâlea-tónál volt a hegyibefutó, 162 kilométert követően.
Az etapot az olasz Alessio Taliani (Androni Giocatolli) nyerte honfitársa, Antonio Parrinello (D’Amicho Bottecchia) és Sergei Ţvetkov előtt, utóbbi két kerekes a győztestől négy másodperccel maradt el.
A TCT-ből újra Topcsanyjuk volt a legjobb, az ukrán a 22. helyen zárt, Bossis az 50., Sebestyén az 53., Nechita a 68., Kenyeres a 78., Novák a 99. helyen ért célba.
Tegnap a Szeben és Paplaka között kialakított pályán négy, egyenként 18,95 kilométeres kört tettek meg a kerekesek, ezt követően Vízakna és Szelindek érintésével értek vissza Szebenbe, az etap 143 kilométeres volt, a mezőny lapzártánk után ért célba.

Rekorddal kezdődött
Rohan Dennis nyerte meg a francia kerékpáros körverseny első szakaszát Utrechtben, az ausztrál kerekes rekordot döntött: 55,446 kilométer/órás átlagsebességgel teljesítette az egyéni időfutamot, amellyel a brit Chris Boardman 1994-es csúcsát adta át a múltnak. A korábbi rekord a Mr. Prológ becenévvel illetett brit Chris Boardman nevéhez fűződött: ő 1994-ben a 7,2 kilométeres nyitányt 55,2 kilométer/órás átlagsebességgel tette meg.

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb