Olcsóbb lett a szemétszállítás és a hőenergia

74

Indíthatja pályázati programjait az önkormányzat, idén mintegy 1 700 000 lejjel támogatják a civilszervezetek projektjeit. Csökken a szemétszállítás díja, illetve a hőenergia lakossági ára, és meghatározták a városi személyszállítás új árait is. Tegnap reggel ülésezett az önkormányzati testület, a határozattervezetek zömét egyhangúlag megszavazták.

Munkában az önkormányzati testület. Adókedvezményekről, pályázatokról döntöttek
Munkában az önkormányzati testület. Adókedvezményekről, pályázatokról döntöttek

A szokás szerint Bunta Levente polgármester köszöntötte a tanácsosokat, majd távozott a tanácsteremből. Ezúttal hosszabban beszélt, mint máskor, sőt konzultatív szavazást is kért kollégáitól a hamarosan elkészülő vállalkozói inkubátorházzal kapcsolatosan.

A polgármester tervei
Megkeresés érkezett a Hargita Megyei Tanácstól, hogy bár nekik kell működtetniük 5 évig az épületet, de ebbe bevonnák az udvarhelyi önkormányzatot is. Bunta szerint, ha részt venne a város a létesítmény finanszírozásában (ami évente 200-300 ezer lejt jelentene), akkor nagyobb beleszólási jogot kapna az inkubátorház ügyeibe, sőt távlatilag az is kérhető, hogy az épület kerüljön az önkormányzat tulajdonába.
– Fontos, hogy minél nagyobb súllyal tudjuk a helyi érdekeket érvényesíteni, a helyi vállalkozásokat segíteni – mondta a városvezető, javaslatát a tanácsosok egyhangúlag támogatták.
Bunta beszélt még egy öregotthon szükségességéről, amelynek akár az Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola bentlakása is helyet adhatna, ha a diákok számára a megvásárolt, ún. UCECOM-épületben alakítanának ki szálláslehetőséget. Egy másik elképzelést is ismertetett, eszerint a Bethlen Gábor utca 43. szám alatti épületbe, a helyi rendőrség mellé költöztetnék a lakosság-nyilvántartó irodát, az ennek nyomán felszabaduló Kossuth utcai helyiségeket civilszervezeteknek adnák oda.

Változások az adókedvezmények terén
Lemondott a Dr. Palló Imre Kép­zőművészeti Szakközépiskola az ügykezelésébe tartozó egykori moziépületről, így az visszakerült a polgármesteri hivatalhoz. A kulturális rendezvényeknek, konferenciáknak is alkalmas helyiséget ezután a város adja bérbe, óránként 300 lejért, alintézményeinek (múzeum, könyvtár stb.) pedig ennek feléért. Ezt követőn adókedvezményeket kérelmezők ügyében döntöttek a tanácsosok, 4 hibridautó-tulajdonos, 5 műemléknek minősített épületben lakó személy kért és kapott adócsökkentést. Az 1989-es forradalom harcosainak járó épület- és területadó alóli felmentés már komoly vitát generált, az ellenzéki tanácsosok azt kérték, hogy egyenként szavazhassanak a beterjesztett kérelmekről. Végül egyetlen személynek, Godra Hajnalnak hagyták jóvá az adófizetés alóli felmentést, négy másik személynek (román nemzetiségű, egykori rendőrökről van szó) visszautasították a kérelmét.
Négy szociális szolgáltatást nyújtó civilszervezet is mentesül a terület- és épületadó kifizetése alól, ezek a következők: Kolping Szolgáltató Kft., Civitas Alapítvány, Szent Gellért Alapítvány, a Caritas Egyesület, továbbá az Orbán Alapítvány által bérelt ingatlan tulajdonosa is ebben a kedvezményben részesül.
Rosszabbul járt néhány non­pro­fit szervezet, akik eddig szintén nem fizettek adót azért az épületért és területért, ahol működnek. Idén viszont nem mentik fel őket az adófizetés terhe alól, mindössze 50 százalékos engedményt kapnak (a megszorítás részben a megváltozott törvényes keret, illetve a helyi önkormányzat döntése miatt következett be). Köztük van a Palló Imre Alapítvány, a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára és az Udvarhelyi Fiatal Fórum.

Idén is a sport kapja a legtöbb pénzt
Az önkormányzat idén több mint 1 700 000 lejt szán a civilszervezeteknek szóló pályázati programjára. Hét területen lehet támogatásért folyamodni, az ezekről szóló határozattervezeteket vita nélkül, egyetértésben szavazták meg a tanácsosok. A sportra különítették el a legtöbb, 1 millió lejes nagyságrendű összeget, a környezetvédelmi tevékenységekre 50 000 lej, az ifjúsági programokra 150 000 lej jut. Mozgással és egészséges életmód népszerűsítésével kapcsolatos projektekre összesen 150 000 lejt, a különböző területeken hátrányos személyek tevékenységeinek támogatására pe­dig 100 000 lejt szánnak. A kulturális pályázatokra elkülönített alap 215 000 lejes, a tantárgyversenyeken jó eredményt elérő diákok és felkészítőtanáraik jutalmazására 50 000 lejt szavazott meg az önkormányzati testület. Jakab Áron Csaba RMDSZ-es ülésvezető határozott fellépésére végre döntöttek arról is – bár már évek óta napirenden van a téma –, hogy a pályázati kiírásokról szóló útmutatót a hivatal lefordíttatja magyar nyelvre is.
A környezet minőségének javítására idén is több rendezvénnyel, programmal készül a polgármesteri hivatal, erre a célra 50 000 lejt használhatnak el.

Olcsóbb szolgáltatások, egyéb kedvezmények
Az áfa csökkentése nyomán változik a szemétszállítás díja Székely­udvarhelyen. Az RDE Hargita hul­ladékgazdálkodási vállalat a havi 7,55 lejes díjat 7,31 lejre kívánta csökkenteni, az összeg tartalmazta az áfát is. Az önkormányzati testület végül ügy döntött: a szemétszállítási díj legyen 6,09 lej plusz áfa. A hideg szezon harmadik hőenergiát érintő csökkentésére is rábólintottak a tanácsosok, eszerint míg a fűtés beindulásakor 240 lej volt a gigakalória lakossági ára, mostanra ez 200 lejre mérséklődött, a tegnap jóváhagyott árcsökkentés nyomán 6,06 százalékkal lett olcsóbb a hőenergia a távhőszolgáltatási rendszeren lévő háztartások számára.
Új keretek közé helyeznék a városi személyszállítást, bár az autóbuszjáratok gyakoriságáról és bővítéséről szóló határozattervezetet az ülés elején a polgármester visszavonta, mondván, hogy ahhoz még további javaslatokat várnak. Megszavazták viszont az új árakat. Eszerint a jegy ára 1,50 lej, a 6 év alattiak és a 70 év fölöttiek számára ingyenes lesz az utazás, a diákok és a 65-70 év közöttiek pedig fél áron vehetik majd igénybe a tömegközlekedést.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek