2021, január 17, vasárnap.

Októbernél hamarabb nem lesz előleg

Legkevesebb három hónapot kell még várniuk az elmúlt hetekben igényelt egységes területalapú támogatás előlegösszegeinek kifizetésére a hazai gazdáknak. A 2015-ös SAPS-előleget október 16-nál hamarabb nem folyósítja az APIA. Daniel Cons­tantin szerint ez azonban a tá­mogatáskifizetések megkezdé­sét engedélyező uniós határidő­höz képest még így is másfél hónappal korábban van.

Mezőgazdasági parcellák. Október előtt nem kapnak támogatást a gazdák Fotó: Domján Levente
Mezőgazdasági parcellák. Október előtt nem kapnak támogatást a gazdák Fotó: Domján Levente

Csak október 16-a után folyósítja a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) a gazdáknak az idei esztendőre igényelt területalapú támogatás előlegösszegeit – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva Daniel Constantin, a mezőgazdasági tárca vezetője. A miniszter leszögezte: az európai bizottság vonatkozó rendelete értelmében a 2015-ös területalapú támogatást – aminek igénylési kampánya július 10-én zárult le – a tagállamok 2015. december 1. és 2016. június 30. között folyósíthatják a támogatásra jogosult gazdálkodóknak, azonban Románia, tavalyhoz hasonlóan, Brüsszeltől idén is – különböző okokra hivatkozva – az alaptámogatás egy részének idő előtti kifizetésének engedélyezését kéri. Ez alapján a gazdák az egységes területalapú támogatás (SAPS) feléhez már október 16-tól kezdődően, azaz az uniós kifizetési határidőnél másfél hónappal hamarább hozzájuthatnak – hangsúlyozta Constantin.
Az egységes területalapú támogatást Romániában idén 942 ezer gazdálkodó összesen 9,53 millió hektár szántóföldként, legelőként, kaszálóként művelt mezőgazdasági területekre igényelte.
Ez azonban 270 ezer hektárra elmarad a tavaly támogatásra jelölt területnagyságtól. A földalapú támogatást 2014-hez képest Hargita megyéből is kevesebb gazda kérte: a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központja a július 10-én lejárt határidőig 26 484 gazda 177 835 hektárra vonatkozó támogatás-igénylését iktatta. A napokban a beérkezett állattenyésztési és területalapú támogatási kérelmek feldolgozása zajlik.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb