2021, január 18, hétfő.

Október végére költözhetnek vissza a főépületbe

Késnek a kivitelezési munkálatok a balánbányai Liviu Reb­rea­nu Szakközépiskolánál. Az iskolaépület, a bentlakás, az étkezde és a műhelyek felújítását év végéig kell befejezze a kivitelező. Az új tanévet az iskola az óvoda épületében kezdte. A tanintézmény vezetősége reméli, hogy legkésőbb október végére visszaköltözhetnek a felújított épületébe. A szakoktatást ebben az időszakban minimális óraszámmal oldják meg, az órákat átcsoportosították a következő félévre.

Nem kell hozzáértő legyen az ember, hogy lássa, még mindig építőtelep a balánbányai Liviu Rebreanu Szakközépiskola. Az iskola főépületében még a villanyvezetési munkák mellett az osztálytermek, illemhelyek ajtóinak felszerelése, a PVC-padló lerakása van hátra.

Hiányzik a munkaerő
Vlad Mihăiescu építőtelep-vezető érdeklődésünkre elmondta: késésben vannak, de a végső határidőre elkészülnek a munkálatokkal. Az építést végző nagyszebeni cég képviselője azt mondta: komoly gondot okoz a munkaerő hiánya. Meglátása szerint nincsenek képzett szakemberek helyben, a szakképzetlen munkásoknál nagy a fluktuáció.
– A polgármesteri hivatal kérése volt, hogy lehetőség szerint helyi munkásokat is foglalkoztassunk, de helyben nincs munkaerő – méltatlankodott az építőtelep-vezető.
A jelenleg munkában lévő 42 ember mellett további 20 munkásra lenne szükségük ahhoz, hogy az előre lefektetett ütemtervet tartani tudják. Elsőként az iskola épületét adják át, de a tereprendezést is befejezik.
– Az elmúlt héten kétszer összehívtam a kivitelezőt, az iskola és a polgármesteri hivatal illetékes munkatársait, és elemeztük a kialakult helyzetet. Úgy látom, késésben vannak a kivitelezéssel, ezért újrakészíttettem a munkálatok ütemtervét – mondotta Brezovszky György.
Balánbánya polgármestere úgy tudja, az anyagbeszerzéssel, az ablakok és a PVC-padlók beszerzésével vannak fennakadásai a kivitelezőnek.
– A legutóbbi egyeztetésen a kivitelező vállalta, hogy novemberre befejezik a munkálatot és átadják a kész munkát – fogalmazott a polgármester. Brezovszky Györgytől megtudtuk: a projekt kivitelezésének nincsenek pénzügyi gondjai. Az elszámolások benyújtása után a kivitelező rendszeresen megkapta a pénzt, ugyanakkor a város is rendelkezik a 900 milliós önrésszel – közölte a polgármester.

Átcsoportosított szakórák
Az elmúlt években jelentősen csökkent a gyermeklétszám, ezért az üresen álló óvoda épületébe költöztek át a középiskola osztályait még áprilisban. Míg a múlt tanévben kétszáz fölött volt a diáklétszám, addig a mostani tanévre 180-190 diákja van a szakközépiskolának.
– Ha szűkösen is, de sikerült úgy berendezkedjünk az épületbe, hogy mindenkinek van saját osztályterme. Az érettségi vizsgát is meg tudtuk helyben szervezni. Reméljük, október végére sikerül beköltözni a felújított iskolaépületbe – tájékoztatott Keszler András igazgatóhelyettes.
Az iskolában a szakoktatást kellett átszervezzék úgy, hogy a szakórákat a második félévre csoportosították. Jelenleg két cégnél tudnak gyakorlatozni a diákok ebben az időszakban, az iskolában tartott szakórák mellett. A középiskolai osztályok mellett két szakiskolai osztály is működik a balánbányai szakközépiskolában. Az elektrotechnikus és géplakatos képzés mellett egy csoportot rendezvényszervezői szakirányon képeznek.
Az igazgatóhelyettestől megtudtuk: a felújítás finanszírozásakor vállalt diáklétszám-növekedést várhatóan helyi szinten meg tudja oldani az iskola.

Daczó Dénes

Be kell hozzák a lemaradást. Mindenki reméli, hogy novemberre befejezik a felújítást
Be kell hozzák a lemaradást. Mindenki reméli, hogy novemberre befejezik a felújítást

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb