Október 19-ig pályázhatnak

Közzétette pályázati kiírásait a Vidékfejlesztési Egyesület

127

Közzétette pályázati kiírásait a megyei önkormányzat Vidékfejlesztési Egyesülete: a juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek közel 154 ezer lejnyi, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó egyesületek pedig mintegy 130 ezer lejnyi gép- és eszközvásárlási támogatásra pályázhatnak. A határidők azonban nagyon szorosak: a pályázatokat legkésőbb október 19-ig fogadják.

Pályázatból beszerzett eszközök a Fenyőalja Egyesület konyhájában. Ismét szabad a vásár

Pályázati kiírásain keresztül több százezer lejes támogatási keretösszeget kínál az eszközállományukat bővíteni, fejleszteni kívánó Hargita megyei állattenyésztő, illetve zöldség- és gyümölcstermesztő szakegyesületek számára Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete – tájékoztatta lapunkat Márton István, a szervezet igazgatója. A pályázati határidők azonban – a Vidékfejlesztési Egyesület múlt héten elfogadott 2018-as költségvetése miatt – nagyon szűkösek: a beruházás legtöbb 49 százalékára rúgó vissza nem térítendő támogatásra az érdeklődők legkésőbb október 19-ig nyújthatják be egyszerűsített üzleti terveiket. A beérkezett pályázatok elbírálására ezt követően két-három napon belül sor kerül, annak érdekében, hogy a támogatásban részesülő gazdaegyesületek még az idén benyújthassák elszámolásaikat, illetve a vissza nem térítendő támogatást is megkaphassák.
– A pályázati kiírásokon alapjában nem változtattunk, a kiírásokra elkülönített keretösszegek azonban nőttek. Például a juh-, kecske- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek számára elkülönített 153.900 lej közel másfélszerese a tavalyi keretösszegnek. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozó egyesületek ezúttal 129.900 lejre pályázhatnak, míg a szakmai szervezetek számára kiállítások és tanulmányutak, tapasztalatcserék szervezési költségeinek támogatására, valamint az újonnan alakult egyesületek támogatására 37.800 lejes pályázati keretösszeg áll rendelkezésükre. Ez nem nagy összeg, de kicsiből is el lehet valamit indítani – tette hozzá Márton István.

Többet áldoznak a kertészekre
A Vidékfejlesztési Egyesület vezetője a pályázati kiírásokon túl az idénre meghirdetett programokra is kitért: az elemista diákoknak zöldségcsomagokat biztosító és kertészeti alapismereteket nyújtó kisker-
tész-programot – a részt vevő tanulók magasabb száma miatt – szintén nagyobb keretösszegből finanszírozzák. A kiskertész-programra ezúttal 50 ezer lejt szánnak, ami a programban részt vevő több mint ezer kisdiák legkiválóbbjainak méltányos díjazására is elégséges lesz, míg a zöldségeskertjeiket közösen gondozó 34 osztályközösség közül a négy legjobb jutalma például ezúttal is egy könnyen összeszerelhető fóliasátor lesz.
– A kiskertész-programban részt vevő tanulók – 940-en egyénileg vettek részt –, valamint osztályközösségek díjazására a szokásokhoz híven december első dekádjában, a téli vakáció előtti időszakban kerül sor – fűzte hozzá Márton István.
Tovább fut a mintagazda-program is: a Vidékfejlesztési Egyesület e program keretében a példamutatóan gazdálkodó, és tevékenységük, tudásuk, odaadásuk révén mások számára is követendő példaként állítható Hargita megyei állattartó és növénytermesztő, illetve gyümölcs- és zöldségtermesztő gazdákat kívánják felkutatni és díjazni.
Az együttműködési programok közül Márton érdekességként említette meg a szentábrahámi gazdaegyesület és a helyi egyházközség támogatásában részesülő kezdeményezését: a gagymenti településen az Erdélyben vallásszabadságot kimondó tordai országgyűlés 450. évfordulója előtt tisztelegve október végén, november elején 450 gyümölcsfát ültetnek, kizárólag őshonos fajtákat.

Medvék miatt perelik a minisztériumot
A megyei önkormányzat Vidékfejlesztési Egyesületének programjai között azonban újdonság is szerepel: a múlt héten elfogadott költségvetésben külön összeget különítettek el a medvék által megsebesített Hargita megyei lakosok nevében indítandó perek költségeire, ügyvédi díjainak finanszírozására. A Vidékfejlesztési Egyesület által fogadott jogi képviselő a medvék áldozatainak nevében a Környezetvédelmi Minisztériumot pereli, az emberi áldozatok támogatására pedig külön adománygyűjtő számlaszámot is létrehoztak – hangsúlyozta lapunknak Márton István.
– Pert indítunk a Környezetvédelmi Minisztériummal szemben azért, hogy a medvék által megsebesített emberek fájdalmát, szenvedését is vegyék végre figyelembe. A medvék által megölt állatokra eddig is támogatást fizettek, az emberekben okozott kár viszont a minisztériumban senkit sem érdekelt és nem is fizettek az áldozatoknak semmit. Ezen az áldatlan állapoton akarunk változtatni. Ügyvédet fogadunk, és az áldozatok nevében pereljük a minisztériumot – nyomatékosította a közhasznú egyesület igazgatója.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek