Oktatási stratégiát dolgoznak ki

Nemet mondtak az összevonásra

83

Nem ért egyet a gyergyó­szent­miklósi önkormányzat azzal a javaslattal, hogy költségcsökkentés érdekében összevonják a Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskolát, illetve a Batthyány Ignác Technikai Kollégiumot. A helyi álláspontot a tanfelügyelőséggel is közölték.

A Fogarasy homlokzata. Felmérik a város oktatási hálózatát Fotó: Lázár Hajnal

A két oktatási intézmény vezetőivel, valamint a megyei főtanfelügyelővel is egyeztetett az iskolaösszevonást érintően Nagy Zoltán polgármester, azt követően pedig a tanácsosok zárt ülésen vitatták meg az ügyet.
– Arra az álláspontra jutott a testület, hogy nem fogadjuk el az összevonásról szóló javaslatot, ilyen döntés meghozatalára ugyanis több időre és alapos elemzésekre van szükség – mondta a városvezető. Hozzátette, még arra vonatkozóan sem rendelkeznek számításokkal, hogy mekkora költségcsökkentést jelenthetne a tanintézetek összeolvasztása. Nagy azt mondta, a tanácsosok egyetértettek abban, hogy szükséges a városban az oktatási intézmények helyzetének felülvizsgálása. Úgy döntöttek, hogy demográfiai, szociológiai felmérést követően – a város fejlesztési stratégiájával összhangban – oktatási stratégiát dolgoznak ki, amely hosszú távon határozza meg az oktatás és azon belül a szakoktatás jövőjét Gyergyószentmiklóson.
– Mélyreható elemzésekre van szükség, hiszen az összevonás nem csak a város, hanem az egész térség oktatási rendszerét érintené, a két szakoktatási intézmény ugyanis Gyergyószentmiklóst és környékét is kiszolgálja – mondta a polgármester.
Nagy megjegyezte, úgy értelmezték az erre vonatkozó törvényt, hogy az önkormányzat jóváhagyása nélkül sem a tanfelügyelőség sem a minisztérium nem dönthet az oktatási intézmények összeolvasztásáról.

Nehéz döntések

Tárgyalnak még az iskolahálózat átszervezéséről az érintett önkormányzatok. A tanfelügyelőség által kért hétfői határidőig csak a gyergyó­szent­mik­lósi önkormányzat jelzett vissza – közölte Görbe Péter főtanfelügyelő. A tanfelügyelőség a költségek csökkentése érdekében a helyi iskolahálózatok átszervezését, a jogi személyiséggel rendelkező tanintézetek helyzetének észszerűsítését javasolta a városoknak és több község önkormányzatának a következő tanévi beiskolázás előkészítéseként.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek