Okostelefonos alkalmazás ajánl programokat

Hargita megye eseményei

1 331

Településekre és – az esemény jellege szerint – kategóriákra bontva nyújt széles körű tájékoztatást a Hargita megye eseményei nevű okostelefonos alkalmazás. A kezdeményező célja, hogy egyetlen helyen megtalálják az érdeklődők a megyében zajló rendezvények, események helyszínét és időpontját, és ez alapján lehessen programokat ajánlani a turistáknak. Az applikáció ingyenesen letölthető, egyelőre Androidra.

Márk Dezső és az alkalmazás. Egy helyen szinte minden Fotó: Kovács Hont Imre

Sok esetben hiába kérdezték a vendégei Márk Dezső panziótulajdonostól, csíkszeredai városi tanácsostól, hogy milyen programokat ajánlana a térségben: az állandó kiállítások, szórakozási lehetőségek persze mindig kéznél vannak, de ez nem volt elég. Erre az igényre igyekszik válaszolni a Hargita megye eseményei nevű okostelefonos alkalmazás, amelyet a kezdeményező saját költségén fejlesztett ki Android készülékekre, és – szponzorok függvényében – mihamarabb kifejlesztené iOS-re is.
– Sokáig kutattam, hogy egyáltalán valós-e az igény ilyen alkalmazásra, de arra jöttem rá, hogy az emberek többsége csupán négy-öt rendezvényt tud felsorolni az elmúlt hónapból. Az alkalmazást nagyjából egy hónapja teszteljük szűk körben, de máris mintegy 130 esemény már lejárt, és jelenleg is közel 90 esemény aktív – fejtette ki Márk Dezső, aki a tanácsosi és vállalkozói szerepe mellett elnöke a Munkáltatók Országos Szövetsége Hargita megyei fiókjának, és ezen a szervezeten keresztül szeretne anyagi forrást rendelni a fejlesztéshez.
Az ingyenesen letölthető alkalmazás menüjéből kiválaszthatjuk az adott települést, ugyanakkor választhatunk kategóriák szerint is: egészség, gasztronómia, képzés, kézművesség, kultúra, múzeum, sport, színház, szórakozás, táborok és vallás témakörökre szűkíthetjük az eseményeket.
A szervezők az alkalmazás azonos nevű Facebook-oldalán online űrlapot találnak, annak kitöltésével jut el az adott esemény híre a tartalomfeltöltőhöz – aki egyelőre személyesen a kezdeményező. Ellenőrzés után pedig közzéteszi a felületen a közölt tudnivalókat.
– Hosszú távon az lenne a célom, hogy legyen egy fizetett alkalmazott, aki magyarról románra, illetve románról magyarra fordít minden eseményt, majd feltölti. Az alkalmazás nem lesz profitorientált, de a későbbiekben önfenntartóvá kellene váljon, ki kellene termelnie az alkalmazott fizetését – közölte Márk Dezső.
A kezdeményező megjegyezte: ez csakis akkor válhat működőképessé, ha ugyanerre a sablonra nem fejlesztenek további alkalmazásokat. Ezzel ugyanis megoszlana az információ, és egyik applikáció sem lenne elég erős. Márk Dezső ugyanakkor hangsúlyozta: havonta nagyjából 10 ezer turista fordul meg Hargita megyében, és hogyha mindegyik talál magának egy programot, amelyen elfogyaszt egy-egy kávét, üdítőt, sört, már az is anyagi hasznot jelent a megyének.
Ha Hargita megyében jól vizsgázik az applikáció, akkor Márk Dezső kiterjesztené a teljes Székelyföldre.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.