Okostanterem Borszéken: Hatékonyabb oktatás a cél

33

Okostantermet avattak Borszéken, a cél az alternatív oktatási módszerek gyakorlatba ültetése. Az interaktív terem avatóját hétfőn tartották a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által szervezett Borszéki Pedagógiai Napok és Pedagógus Lelkigyakorlat első napján.


Stiefel interaktív okostan­termet alakítottak ki a borszéki Zimmethausen Szakközépiskolában.
– A legnagyobb értéknek a gyerekeket tekintjük, a holnap az ő kezükben van – fogalmazott az avatóünnepségen Böjte Csaba ferences szerzetes.
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szerint fontos, hogy a gyerekek pozitív megerősítést kapjanak a szülők és pedagógusok részéről, hiszen csak így tudnak kibontakozni. A szerzetes az alternatív oktatási módszerek fontosságát is kiemelte, majd megáldotta az új létesítményt.
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta, az okostanterem létrehozása fontos lépés a fürdőváros és a megye oktatásában. Meglátása szerint az új idők kihívására jó alternatívát jelent az élmény- és projekt alapú oktatás, éppen ezért örvendetes, hogy Borszéken több lépés is történt ez irányban az utóbbi időszakban.
– Elavult a mai hazai oktatási rendszer, viszont vannak pozitív kezdeményezések, amelyeket mindenképpen támogatni kell – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Szerinte rendkívül fontos az oktatás fejlesztése, amit feladatának tekint a megyei tanács, még akkor is, ha nem tartozik a törvény által meghatározott hatáskörébe. Az elnök kiemelte, az általa vezetett intézmény minden olyan kezdeményezést támogat, amely segítséget nyújt a pedagógusoknak abban, hogy hatékonyabban tudják végezni munkájukat.
Mik József polgármester a borszéki alternatív oktatás eddigi lépéseit ismertette. Mint fogalmazott, a Lego-oktatás tanévkezdéskor való bevezetése után, az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskolával zajló együttműködés folytatásaként, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány közreműködésével sikerült kialakítani az új okostantermet, a beruházás értéke mintegy 13 ezer euró.
– A minél jobb oktatási körülmények biztosítása mellett fontos, hogy a pedagógusok továbbra is ugyanolyan lelkesedéssel végezzék a munkájukat, hiszen csak így tudnak fejlődni a gyerekek – tette hozzá a polgármester.
A Zimmethausen Szakközépiskola igazgatója, Ferenczy József rendkívüli ajándéknak nevezte az okostantermet, amelyet egy interaktív, okos LCD-kijelzővel láttak el, illetve húsz táblagéppel szereltek fel, melyek által oktatásra kifejlesztett applikációk, egy tanári felügyelet alatt működő csoportmunka szoftver segíti a munkát. Bármely tantárgy tananyaga átültethető a digitális eszközökre, az óravázlat elkészítésétől a számonkérésig, jutalmazásig. A rendelkezésre álló applikációk és a szoftverek kínálata olyan széles eszköztárat ad a tanárok kezébe, melynek segítségével hatékonyabbá tehető az oktatási folyamat.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek