Okosodtunk…

99

A tegnapi nap országunkban is, akárcsak az Európai Unió többi tagállamában szavazásra került sor: megválasztották a majdani európai parlamenti képviselőket. A hivatalos és végleges eredményhirdetésre egy kevéskét várni kell. Addig is érdemes egy-két szó erejéig feleleveníteni a szavazást megelőző választási kampány néhány történését.
Talán azzal kell kezdenünk, hogy voltak olyan hazai politikai pártok (például a kormánypárt), amelyek élénk, nagyszabású és hang(zat)os rendezvénysorozattal rukkoltak ki, s csúcsvezetői kitartóan járták keresztül-kasul az országot. Mások viszont (köztük az RMDSZ) a sajtó révén próbált ráhatni potenciális választóira, meggyőzni a rájuk való szavazásra, s tették ezt igen nagy következetességgel különböző választási hirdetések vagy fizetett tartalmú kampányhírek révén.
A kormánypárt a kampány során – a kormánytagok, a pártvezérek, élükön Liviu Dragnea pártelnökkel és Viorica Dăncilă kormányfővel – már-már paradicsomi világképet rajzoltak fel a választópolgár előtt.
Ugyancsak a kampány során és ugyancsak Dragnea pártelnöktől tudtuk meg, hogy teljes mértékben nincs megelégedve Dăncilă kormányfővel (amúgy egyes elemzők elhidegülést vélnek látni a kettőjük közti kapcsolatban). Idéznénk a pártelnök szavait: „Ne feledje el, hogy miért lett odatéve, azért volt odatéve, hogy gyakorlatba ültesse azt a kormányzati programot, amelyet a románok döntő többsége támogat.” Elég durva hangnemet használt, hozzáfűzve azt is, hogy a választások után elemezni fogják a párt végrehajtó bizottságában a kormány, a kormányfő tevékenységét. Továbbá újólag tudomásunkra hozta azt is, hogy annak idején nézeteltérése volt a kormányfővel a hozzájárulások átruházásával kapcsolatosan, de „bebizonyosodott, hogy az szenzációs intézkedés volt… A társadalombiztosítási költségvetésnek többlete van. Eddig a nyugdíjköltségvetés deficites volt”. Ezt tudhattuk meg május 21-én Dragnea pártelnöktől.
Másnap, azaz május 22-én megtudhattuk, hogy miként reagált a pártvezér bíráló szavaira Dăncilă kormányfő: „Nem félek. Minden olyan esetben, amikor felkerülsz egy funkcióba, tudod, hogy el fog jönni az a nap is, amikor el kell menni, de az eltávozás pillanatában meg kell légy győződve arról, hogy azt csináltad, amit kellett.”
Egyébként a kormányfő is, amint már arra utaltunk, országolása során megpróbált bizonyos dolgokat a tudomásunkra hozni. Így például tőle tudhattuk meg, hogy a nemrégiben létrehozott Fejlesztési és Befektetési Alaphoz máris 134 finanszírozási programot nyújtottak be a helyhatósá­gok, s ugyanakkor mintegy 100 tisztázási és feltételelemzési kérést is bejegyeztek. Ezt május 8-án hozta tudomásunkra. A magunk részéről kétkedve vettük tudomásul, s ez annak okán, hogy a vonatkozó közös miniszteri rendelet alig április 16-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben, s ugyanakkor a közszférában április 26-tól május 2-ig „szünidő” volt. Nos, ilyen körülmények között nehezen hihető, hogy ilyen rövid idő alatt 134 polgármesteri hivatal képes volt összeállítani, kidolgozni a jogszabályok előírta finanszírozási projekteket. Amúgy május 8-tól a mai napig eltelt újabb majdnem három hét, de nem tudni arról, hogy kormányhatározat révén egyetlen is jóváhagyódott volna azon projektek közül. A pénzügyminisztertől országolása során azt is megtudhattuk, hogy e hónap végéig minden érintett személy megkapja az általa annak idején regadó címén befizetett összegeket. Eltelt néhány nap, s Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztertől azt tudhattunk meg, hogy június végéig kerül sor a visszatérítésre. Zárjuk a sort azzal, hogy Teodorovici pénzügyminiszter ismét kirukkolt az iskolai illemhelyek tekintetében egy újabb finanszírozási programmal.
A kormánypárt vezetőinek kampányhadjárata során sok mindent hallhattunk, illetve megtudhattunk, volt részünk okosításban is, ám okosabbak nemigen lehettünk.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek