Okoságyban okos alvás

126

Manapság már szinte közhelyesnek számít a technika gyors fejlődéséről beszélni, emiatt panaszkodni pedig főként. Most már szinte teljes mértékben okosan éljük az életünket, az okos-t pedig nagyon vastag idézőjelek között tessék érteni. A telefonunk és a tévénk is okos, de okosóránk is van már, nem beszélve az okoslakásról, ahol a villany lekapcsolása nem manuálisan történik, hanem csak annyit kell mondani, hogy: „villanyt le”.
Lassan kizárólag okos tárgyakkal vesszük körbe magunkat a mindennapokban, sőt, nem kis meglepetésemre már éjszaka is. Okosalvás. Mond önöknek bármit is ez a fogalom? Nekem sem mondott, azonban tény, hogy létezik, mivel tegnap olvastam róla egy cikket. Mostanáig nem volt róla tudomásom, hogy vannak cégek, amelyek úgynevezett hitech alvással foglalkoznak, azaz feltérképezik az alvási szokásainkat, emellett olyan eszközök kerülnek piacra, amelyek most már nem a mindennapjainkat, hanem az éjszakáinkat is segítik, természetesen okosan.
Az első vívmány, amelyen a cikk olvasása közben nagyot néztem, a horkolásgátló okospárna. A lényege az, hogy amikor a párnában lévő mikrofon horkolást érzékel, olyan vibrációt indít, amelynek hatására az alvó személy nem ébred fel, azonban elmozdítja a fejét, így a horkolás is abbamarad. A cikkben az is szerepel, hogy mivel alapból keveset alszunk, azt a kicsit legalább jól tegyük. Hogy mi szükséges ehhez? Természetesen egy újabb kütyü. Azt írják, hogy az erre „szakosított” fejpánt az agyhullámokat figyeli, ha pedig mélyalvásban vagyunk, „halk fehér zajt” játszva hosszabbítja ezt meg. A ketyere túl van a tesztelési fázison, tavasszal pedig, már ha minden igaz, az Államokban piacra is dobják. A cikk írója kifejti, hogy a hasonló kütyüket felvonultató konferencián magát az okosalvást is kipróbálhatta: szemfedő, fülhallgató, egy kenőcs, amit a nyakra kell kenni, hogy kisebb legyen a test adrenalintermelése, plusz elektródák a fül mögé. A szerző elmondása szerint két percen belül elaludt délelőtt fél tízkor, ami akár azt is jelentheti, hogy működhet.
Kapásból az jutott eszembe, hogy a jövő lefekvéseinél nagyjából egy félórát csak az előkészületekkel töltünk majd el, de ki tudja, addig még miket okoskodnak ki számunkra? Az okoskonyha mindent megcsinál majd karácsonykor, ameddig mi a Reszkessetek betörőket nézzük az okostévénkben, miközben a másik szobában az okosszőnyeg gondol egyet és felporszívózza magát. Az eléggé egyértelmű, hogy a határ a csillagos ég, viszont az is biztos, hogy ezekhez még jó sokat kell okosaludni.
Bármit is teszünk addig, lenne egy építő jellegű jó tanácsom az önök számára: csak okosan, jó?

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.