Offline, az új luxus

247

Hozzávetőleg három évvel ezelőtt jelent meg egy írásom, amelyben elég keményen bíráltam azokat, akik társaságban nem képesek letenni az okostelefonjukat. Nos, akkor úgy gondoltam, hogy ez egy rendkívül egyszerű művelet, hisz csupán emberség szükségeltetik hozzá, azonban közel sem így van.
Az elmúlt években én is komolyabban elmerültem az online tér alkotta világban, és azon vettem észre magam, hogy bizony jómagam is többször ránézek a telefonomra, akár egy asztali társaságban is. Igazából semmi okom nem lenne rá, hisz nem hívott senki, nem érkezett üzenet sem, ugyanakkor a beszélgetés sem olyan témáról szólt, amelynek – mondjuk – utána kellene nézni az interneten. De miért vesszük kézbe (gondolom, sokan magukra ismertek, úgyhogy folytassuk többes számban) a telefonunkat, amikor egy nagyszerű társaságban vagyunk, és élőben is tudnánk beszélgetni másokkal? Egyrészt azért, hogy nem jött-e értesítés a közösségi oldalon, vagy mondjuk nem válaszolt-e a mondandónkra az a személy, akinek legutóbb pötyögtünk valami üzenetet. Az is bennünk van, hogy nehogy lemaradjunk valamiről: az ismerőseink legújabb fotóiról, életeseményeiről, vagy épp a legújabb hírekről, a közösségi hálón ugyanis utóbbiakról sokkal gyorsabban értesülünk, mintha tévét néznénk. Egy klasszikust idézve kérdezhetem, hogy: És? Jól van ez így? Persze, hogy nincs!
A különböző portálokon azt írják, hogy a telefonfüggőség, azaz a nomofóbia korunk betegségének számít. Mint fogalmaznak, a legfőbb tünet, hogy az illető ideges, ha nincs nála az okostelefonja, gyakran ellenőrzi az értesítéseket, kizökken a beszélgetésekből, ezáltal pedig a mindennapi életből is. Hangsúlyozzák, aki magára ismer, az sürgősen kezdjen foglalkozni a témával, mivel fóbiában szenved.
Vannak egyébként sokkal durvább esetek is: bizonyára hallottunk már olyanról, hogy valakit azért ütött el az autó, mert séta közben is a ketyeréjét bújta, de olyan videót is láthatunk, ahol a telefon használója nemes egyszerűséggel lefejeli a villanyoszlopot vagy a közlekedési táblát menet közben. Nem egy, nem két közúti baleset volt már a telefonok miatt, ami pedig talán az egyik legdurvább, hogy statisztikák szerint az amerikaiak húsz százaléka szexuális együttlét közben is telefonozik.
A szakemberek – és ezúttal sem a jól ismert brit tudósok – azt mondják, hogy először is tudatosnak kell lenni a különböző helyzetekben, ne akarjunk azonnal válaszolni az üzenetekre, sőt az is egy jó ötlet, ha kikapcsoljuk a legtöbb értesítést. Mint hozzáteszik, az is jó, ha határokat szabunk magunknak a telefonhasználatot illetően.
Vannak különböző módszerek, amivel „gyógyítható” a jelenség. A saját szememmel láttam, amikor egy fiatalokból álló társaság tagjai egy tálba tették a telefonjaikat, akié pedig először megszólalt, az fizette a következő kört. Egy másik hasonló módszer, amikor az nyúl zsebbe a fogyasztás végén, aki nem bírja ki, és elsőként veszi kézbe a telefonját.
Ami biztos, hogy foglalkoznunk kell a témával, ami pedig még ennél is biztosabb: offline, az új luxus.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek