2021, január 15, péntek.

Oda mennek, ahonnan mások elfutnak

A Romániai Tűzoltók Napját ünnepelték vasárnap Csíkszeredában, a Szabadság téren is, ahol a belügyminisztériumi alakulat Hargita megyei egységein kívül a megye önkéntes alakulatai is bemutatkoztak. Az ünnepi beszédeket követően magaslati és műszaki mentést mutattak be a közönségnek, és az érdeklődők megtekinthették járműveiket, felszerelésüket és a bevetések során használt eszközöket.

Remélik, hazaérnek. Szolgálatban a lakosság biztonságáértFotó: Háromszéki Eszter
Remélik, hazaérnek. Szolgálatban a lakosság biztonságáért Fotó: Háromszéki Eszter

A megyei katonai tűzoltóság megalakulásának 47., illetve a SMURD megalakulásának ötödik évfordulóján Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa elmondta: életünk során legalább egyszer mindannyian megtapasztaljuk, hogy milyen fontos a tűzoltók munkája, amikor rájövünk, hogy áldozatok életét mentik meg, és reményt nyújtanak tűzvész és más katasztrófák idején. Hozzátette, ahhoz, hogy a tűzoltók munkájukat a továbbiakban is felelősségteljesen és professzionálisan tudják végezni, kötelességük odafigyelni az intézmény modernizálására, hatékonyságuk növelésének érdekében.
Borboly Csaba úgy vélte, az együttműködésre építve lehet haladni és lehet tervezni. A megyeelnök bízik abban, hogy a tűzoltók – legyen szó katonai, hivatásos vagy önkéntes tűzoltóról – minden bevetés után vissza tudnak térni a családjaikhoz. Az egyik lázárfalvi önkéntes tűzoltót idézve elmondta, a tűzoltók oda mennek, ahonnan mások elfutnak, ezért van szükség a munkájukra. Kifejtette, örül minden ilyen találkozásnak, mert ilyenkor mindig valamit kitalálnak, megfogalmaznak, eldöntenek azzal kapcsolatban, hogy megkönnyítsék a tűzoltók életét, és hogy a katasztrófák helyszínéhez tudjanak minél hamarabb eljutni és segíteni.
A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének meghívására látogatott a megyébe. A hétvégén részt vett Tusnádon a svájci adományból kapott tűzoltóautó átadásán, valamint jelen volt, amikor tűzoltóautóval gazdagodott Székelykeresztúr és Szentegyháza. – A ruhánk színe lehet más, de a céljaink, a felelősségünk közös: a veszély elhárítása nem ismer határokat sem megyék, sem pedig országok között. Mi arra tettünk esküt, hogy ezeket a veszélyeket közösen elhárítjuk, szolgáljunk Románia vagy Magyarország területén – mondta el Dobson Tibor vasárnap a Szabadság téri ünnepségen. Hozzátette, a néhány nap alatt, amit itt töltöttek Hargita megyében, nagyon sok értékes információt kaptak, és bízik benne, adtak is. Kifejtette, hogy ezzel a kapcsolattal, amely az utóbbi években kialakult, nem az a céljuk, hogy protokollrendezvényeken egymást meglátogassák, hanem sokkal fontosabb cél az, hogy a tűzoltókkal együttműködve az országaik biztonsága érdekében eredményeket érjenek el.
Nemes Viorel altábornagy akkor örül, amikor az eredményeiket a megelőző intézkedések alkotják, és amikor az együttműködés széles körű valamennyi szervezettel, amelyekkel közös a cél: az életmentés – mondta az ünnepségen. Kitért arra is, milyen széles körű feladatuk van a tűzoltóknak, hiszen segítenek árvizek, havazás, erdőtüzek, közúti balestek alkalmával.
Az ünnepség végén Gheorghe Pop dandártábornok kitüntetéseket adott át azon tűzoltók részére, akik az elmúlt időszakban kiváló munkát végeztek, majd kihirdették az elmúlt napokban lebonyolított sportvetélkedők, így a minifoci-, sakk- és bowlingbajnokságok eredményét.
Az ünnepséget felvonulás zárta, amelyen a hivatásos tűzoltók mellett a megye önkéntes alakulatai is felvonultak. Végül pedig magaslati és műszaki mentést mutattak be a közönségnek a Művészetek Házában, illetve a Szabadság téren.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,310RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb