Összefogás politikában, mozgósításban, szavazásban

105

A választópolgárok mellett a szavazókedvet meghozó kampányban segítő stáboknak, egyházaknak, civil szervezeteknek, kiemelten pedig a magyar kormánynak és az összefogásnak köszönik Hargita megye szenátorai és képviselői a vasárnapi parlamenti választásokon elért nagyszerű eredményt. Két magyar szenátori és négy képviselői mandátum már biztos, de még az ötödik képviselői hely is meglehet Hargita megyében az RMDSZ-nek.

Ráduly Róbert Kálmán és Füleki Zoltán. Összefogás Fotó: Kovács Hont Imre

Hargita megye jóval az országos 39,49 százalékos átlag felett, 44,6 százalékos részvételi aránnyal járult az urnák elé, és mivel megyén belül a magyar közösség sokkal aktívabbnak bizonyult, az is előfordulhat, hogy mind az öt képviselői mandátumot magyar jelöltek szerzik meg.
Verestóy Attila és Tánczos Barna szenátori mandátuma, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök, Korodi Attila, Bende Sándor és Benedek Zakariás képviselői mandátuma biztosra vehető, és a magyarságnak kedvező forgatókönyv szerint Sebestyén Csaba elcsípheti az ötödik helyet Mircea Dușa elől.
Közel 100 százalékos feldolgozottság után az derült ki, hogy Hargita megye több mint 120 ezer szavazójának 84,81 százaléka az RMDSZ-re, a magyar összefogás listájára szavazott. A Szociáldemokrata Párt (PSD) 7,64 százalékot, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig 2,83 százalékot kapott, a Mentsétek Meg Romániát! 1,12 százalékkal, a többi párt pedig 1 százalék alatti támogatottsággal végzett.
Összeállításunkban a szenátorok, a biztos bejutó parlamenti képviselők, a megyei tanács elnöke, az MPP megyei szervezetének elnöke, valamint a három legnagyobb város polgármestere értékeli a szavazást. A képviselői mandátumot szerző Kelemen Hunor szövetségi elnök értékelését tegnapi lapszámunkban közöltük.

Korodi: új energia, új kihívás
– Megtiszteltetés, hogy szavazataikkal óriási felelősséget tettek a vállunkra. Az RMDSZ-ben generációváltás megy végbe, ez pedig új energiát, új kihívást ad számunkra – nyilatkozta a sajtónak Korodi Attila vasárnap az urnazárást követő percekben. – Én arra bátorítom a csíkiakat, hogy segítsenek nekünk a következő négyéves munkában, hogy amit az otthonunkkal kapcsolatban akarunk, az az ország szerves része legyen, függetlenül attól, hogy az magyar ügy, Csíkszereda város fejlesztése vagy a falvaink élettere. A csíkszeredaiaknak azt üzenem, hogy nagyon jó érzés azt látni, hogy a korábbi két választáshoz viszonyítva több ember ment el szavazni. Ezzel a város új lehetőségeket nyitott meg: az önkormányzat és a parlamenti képviselet is azon kell a jövőben dolgozzon, hogy a város most már gazdasági életében, magyarságában, hangulatában, erejében megmutassa, hogy a Székelyföld szíve.

Bende: az együttműködést folytatni kell
Bende Sándor képviselő és Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó­szentmikósi Városi Szervezetének elnöke tegnap délelőtt tartott sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, jó döntésnek bizonyult, így folytatni kell az RMDSZ és az MPP közötti együttműködést.
– Köszönöm minden polgármesternek, a helyi szervezetek elnökeinek, az egyházak képviselőinek, és minden olyan embernek, aki a közösségért egy lépést is tett az elmúlt időszakban. Ugyanakkor a választópolgároknak, akik vették a fáradságot és elmentek szavazni – fogalmazott Bende Sándor. Hozzátette: Borszék némileg csalódást okozott neki, mivel mind részvételben, mind a szövetségre leadott szavazatok számában gyengébben teljesített, mint korábban.

Benedek: az összefogás és a szolidaritás sikere
Benedek Zakariás Nagyszebenben élő, udvarhelyszéki származású képviselő a szórványt képviselheti Hargita megyei támogatással. Köszönetet mondott az udvarhelyszékieknek a bizalomért, és minden magyar embernek a szavazatért.
– Az RMDSZ-nek ez nagy eredmény, ami annak is köszönhető, hogy megtörtént az összefogás az MPP-vel és megvalósult a szórvánnyal való szolidaritás. Magam is ezért kerülhettem fel a Hargita megyei listára. Nem utolsósorban azért is köszönet jár, hogy a magyar kormány is az összefogásunk mellé állt. Fontos, hogy tudjunk kommunikálni, az emberekhez eljusson az, amit akarunk. Úgy gondolom, ki kellene nyomtassuk az RMDSZ programját, és ez ott legyen nap mint nap a táskánkban, hogy olvasgassuk, amit megígértünk, és elkezdjük megvalósítani. Ha ez sikerül, négy év múlva még jobb eredmény születhet – fogalmazott Benedek Zakariás.

Tánczos: munkára kötelez
Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének székházában várta az urnazárást a második szenátori mandátumáért induló Tánczos Barna is, majd a szavazás zárását és az exit pollokat követően állt a kamerák elé.
– A szavazás bizonyította, hogy az erdélyi magyarság hisz Erdélyben. Hisszük, hogy otthonunkká tudjuk varázsolni. Négy év és egy pozitív kampány eredménye a jó szereplés, és mindez felelősséget jelent számunkra. Három dologra kötelez bennünket: munkára, munkára és munkára. A kampány során egyetlen ígéretet tettem: dolgozni fogok – fogalmazott a szenátor. – Decentralizálni akarunk, erős történelmi régiókat akarunk, nem pedig egyesek ízlése szerint kialakított műrégiókat. Ez a fő célkitűzésünk, erre kaptunk felhatalmazást.

Verestóy: kiemelkedett Hargita megye
Az eredményeket dr. Verestóy Attila, a szövetség udvarhelyszéki szenátora egyértelműen pozitívan értékelte, és mint mondta, számára nagy öröm, hogy a magyarság összefogásának köszönhetően megyénk kiemelkedő helyre küzdötte fel magát.
– Hargita megye végre megmutatta, hogy az ország erős megyéi közé tartozik, városon, vidéken is erős, öntudatos polgárok élnek. Udvarhelyszéken a leadott szavazatok több mint 93 százalékát az RMDSZ listája kapta, és ez azt jelenti, hogy bizalommal fordultak a jelöltek felé, és bíztak az összefogás erejében is – fogalmazott a hetedik mandátumát elkezdő szenátor.
Kiemelte még, hogy a jó eredménynek köszönhetően remény van arra, hogy a visszaosztás során akár az ötödik helyet is megszerezheti Hargita megye, de mindenképpen még egy magyar bejutó helyet „adott” a szövetségnek.

Borboly: nemcsak keret, tartalom is
Az urnazárást követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke az eredményváróra összegyűlteket azzal köszöntötte, hogy a csíki térség Teleorman megyét is legyűrte a részvételi arány tekintetében.
– Azért értük el ezt a támogatottságot, mert nemcsak azzal riogattunk, hogy veszélyben a magyarság, hanem megoldásokat is megfogalmaztunk, tartalommal is feltöltöttük a kampány keretét – közölte beszédében Borboly Csaba. – A teljes megye példaértékű eredményt ért el, és ez súlyt ad a mandátumoknak. A választópolgárok mellett köszönet illeti Kelemen Hunort az új irány megszabásáért, a magyar kormányt, az egyházakat, a közbirtokosságokat és a civil szervezeteket a mozgósításért. A magyarságnak szava lesz a parlamentben – összegzett a sajtó előtt.

Salamon Zoltán: összezárt a magyarság
– Öntudatos és jövője érdekében céltudatos közösség mutatta meg erejét a vasárnapi parlamenti választáson. A magyar választók bölcsen döntöttek, amikor az összefogást erősítve alátámasztották a felelősségen alapuló politikánkat. Egyértelművé tették, hogy a magyarokat nem lehet megkerülni, hogy a magyar követelések mögött összezártan ott áll a magyar közösség – értékelte a választási eredményeket lapunknak Salamon Zoltán, az MPP megyei szervezetének elnöke. – Parlamenti szinten az összefogásnak nincs alternatívája. Nemzeti ügy! A magyar összefogás eredményesnek bizonyult, a választópolgárok fogtak össze. A „nemzeti válogatottnak” ezután bizonyítania kell, hogy érdemes a megelőlegezett bizalomra. Ebben a leghatározottabban számíthatnak a Magyar Polgári Pártra.

A polgármesterek is az összefogást éltették
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere tegnap sajtótájékoztatón értékelte a történteket. Hangsúlyozta: a jelentős magyarlakta városok közül Csíkszereda volt a legaktívabb, az RMDSZ közel 13 ezer szavazatot kapott a megyeszékhelyen, ami az utóbbi évek csúcsértéke.
– Bízom benne, hogy mindez az MPP-vel nem színlelt, hanem tartalmas együttműködés kezdete lesz. A magyar kormány is teljes vállszélességgel az erdélyi közösség mellé állt, erre sem volt korábban példa. Erre az eredményre építeni kell. Nőtt a felelősség, újabb lehetőségeket kaptunk, és nem szabad az legyen a legfontosabb kérdés, hogy miképpen tudunk felszállni a kormányzás szekerére. Mellőznünk kell a percnyi politikai érdekek mentén történő szerepvállalást – nyilatkozta a városvezető.
Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere úgy vélekedett, hogy „a magyar összefogás listája várakozáson felüli eredményt ért el a parlamenti választásokon”.
– Az országos átlagot meghaladó székelyudvarhelyi részvétel bizonyítja, hogy a lakosság a város fejlesztése érdekében kötött együttműködést fontosnak ítélte meg. A következő időszakban az abban foglaltak teljesülését várom, azt, hogy a magyar parlamenti képviselet kiálljon Udvarhely fejlesztése érdekében – nyilatkozta lapunknak a polgármester.
Pozitívumként értékelte Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere is azt a szavazókedvet, amit az RMDSZ–MPP összefogás eredményezett, de annak még inkább örül, hogy a választópolgárok ezt részvételükkel díjazták is az országos választásokon.
– Úgy tűnik, kiléptünk abból a negatív spirálból, amiben a város 2008 óta benne volt. Ez felelősséget is jelent azok számára, akik bejutottak a parlamentbe – közölte az elöljáró.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek