2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Orbán Balázsra emlékeztek Székelyudvarhelyen

Két helyszínen, a Szejke­fürdőn és a város­köz­pont­ban álló szobornál is em­lék­eztek, tisztelegtek az ud­var­helyiek Székely­föld legnagyobb krónikása, Orbán Balázs születésének 188. évfordulóján.

Nemzedékek tanulták írása nyomán a székelység történetét Fotó: varoshaza.ro

Pénteken délután emlékeztek a székelyudvarhelyiek arra, hogy 188 esztendővel ezelőtt, 1829. február 3-án született Székelyföld máig legnagyobb krónikása, az író, néprajzi gyűjtő, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, báró lengyelfalvi Orbán Balázs.
Az emlékünnepség a legnagyobb székely egykori birtokán, végakarata szerinti nyughelyén, a szejkefürdői síremléknél kezdődött. A jelenlévők néma főhajtással és koszorúzással rótták le kegyeletüket a sírnál, amelyben együtt alussza örök álmát a „szegény báró”, Orbán Balázs, az édesanyja, Orbán Jánosné és húga, Ugron Lajosné Orbán Celeszta.
A jeles személyiség születésének 188. évfordulója előtt tisztelgő rendezvény fő helyszíne ez alkalommal is a főtéren álló Orbán Balázs-szobor volt. (Az egész alakos bronzszobor a marosvásárhelyi szobrászművész, Hunyadi László alkotása, 1995. február 4-én avatták fel – szerk. megj.)
Nyitányként azUdvarhelyszéki Fúvószenekar fújt toborzót, tisztelegtek a Hagyományőrző Huszárok, majd a Szózat csendült fel a Székely Dalegylet Férfikara és a Balázs Ferenc Vegyeskar egyesített kórusainak előadásában. Orbán Balázs szellemi örökségét a nevét viselő székelylengyelfalvi egyesület elnöke, Bálint Domokos méltatta, és megfogalmazta alkalomhoz illő gondolatait Kelemen Szabolcs unitárius lelkész is.
„Orbán Balázs a mi emberünk, Székelyudvarhely büszkesége, ha úgy tetszik, egy csillag, aki ott ragyog fent az égen, az erdélyi halhatatlanok között. A Székelyföld leírása a fő műve, a mai napig is Székelyföld történetének és ismeretének leggazdagabb adattára. Nemzedékek nőttek fel rajta, s tanulták belőle a székelység történetét és ismeretét” – mondta ünnepi beszédében Gálfi Árpád polgármester. Az elöljáró emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy a városvezetésnek szívügye „kedvében járni” a legjelesebb székelynek, tesznek azért, hogy megbecsüljék értékes szellemi és tárgyi hagyatékát. Ennek egyik jelképes bizonyítéka az, hogy Orbán Balázsról nevezik el a Városháza tanácstermét, illetve az a terv is, hogy rendbe teszik a Szejkefürdőt, hogy az egykori tulajdonosához méltó, az odalátogató vendégeknek is kedves hely legyen.
A szemerkélő esőben zajló, egyórás ünnepséget Sándor Lilla, az Orbán Balázs Általános Iskola diákjának, Gajewszky Klára, a Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár tagjának és Albert Orsolya, a Tomcsa Sándor Színház színművészének szavalata, valamint az Udvarhely Néptáncműhely tagja, Osváth Ildikó és a Kedves zenekar előadása tette ünnepélyessé. A kulturális intermezzót koszorúzás követte. A rendezvényt a nemzeti ima és a székely himnusz eléneklése zárta.
Az esemény napján a Székely­udvarhelyi Városi Könyvtár egy tematikus, Orbán Balázs szellemi hagyatékát, életművét felelevenítő, munkássága előtt tisztelgő minikiállítással várta az olvasókat. A szejkefürdői Orbán Balázs Múzeumot megálmodó, megvalósításán dolgozó Székelyföldi Legendárium vezetője, Fazkas Szabolcs pedig személyesen mutatta be a városvezetésnek az erdélyi várak élethű másait, azokat a maketteket, amelyek remélhetően sok turistát fognak csalogatni Orbán Balázs földjére, a Szejkefürdőn létrehozandó Erdély Mini Parkba.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb