Önkéntes tűzoltó-alakulatot hoznak létre Gyilkostón

153

Két tűzoltóautót adtak át szombaton Gyilkostón – a járműveket a magyarországi, pilisszentiváni önkéntes tűzoltók ajánlották fel a Hargita megyei önkéntes tűzoltó-egyesületnek, amelynek tagjai úgy határoztak, hogy Gyergyószentmiklóson lenne a legjobb helye az adománynak. Mint elhangzott, nem véletlenül az üdülőtelepen adták át a két szerkocsit, hisz hamarosan önkéntes tűzoltó-alakulatot hoznak létre ott.

Autóátadás Gyilkostón. Önkéntes csapatot alakítanak Fotó: Kertész László

A városban nagyon jól működő hivatásos tűzoltóegység dolgozik, Gyilkostóra azonban minimum félórába telik, hogy kiérkezzenek, többek között ezért is segítene sokat az állandó tűzoltói szolgálat az üdülőtelepen – közölte Gyergyószentmiklós polgármestere, Nagy Zoltán. Hozzátette, igyekeznek a lehető leghamarabb megalakítani az egyesületet, a szakmai felkészülést illetően pedig a megyei szervezettől és a pilisszentiváni alakulattól számítanak segítségre.
Az adományba kapott egyik jármű vízszállító, amit akár az erdőtüzek oltására is használhatnak, míg a másik létrás autó.
Az adományozók részéről Bodnár Ferenc tűzoltósági elnök, a Pest Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke közölte, Franz Gerasz németországi járási tűzoltó-felügyelő közbenjárásával – aki egyébként szintén jelen volt az átadáson – egy új autót kaptak, ezért tudták felajánlani a 18 méteres létrával felszerelt járművet. Hozzátette, a másik autót a Maros megyei Vajdaszentivány testvértelepülésükről hozták Gyilkostóra.
– Úgy gondolom, jó helyre kerültek a gépjárművek – fogalmazott Bodnár Ferenc, mondván, tűz esetén az idő jelenti a legnagyobb ellenséget, így a gyilkostói alakulat létrehozása bizonyára sokat segít majd.
A Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke, Albert Csaba rámutatott, tudomásuk volt róla, hogy az üdülőtelep gyenge pontnak számít, ha tűzesetről van szó, az autók beszerzéséről és az önkéntes alakulat létrehozásáról pedig többször is beszélgettek Portik Csaba vállalkozóval. Utóbbi megjegyezte, régen tűzoltócsapat és -szertár is volt az üdülőtelepen, ezt a tevékenységet kellene most újjáéleszteni.
Az átadáson a megyei tűzoltóság (ISU) főfelügyelője, Stelian Cimpoesu ezredes, valamint a gyergyószentmiklósi tűzoltóság parancsnoka, Gavril Coșarcă őrnagy is részt vett, és mindketten dicséretesnek nevezték a kezdeményezést.
Gyergyószentmiklóson egyébként 1874-ben volt egy nagy tűzeset, és rá egy évre alakítottak a városban tűzoltó-egyesületet, amelyet később Orel Dezső polgármester vezetett. A szervezet 1930-ig folytatta tevékenységét, ezt követően az állami szervek vették át a feladatot.

Kertész László

A cikk a Hargita Népe március 19-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek