Nyomdaipari osztályt indítana a Székely Károly Szakközépiskola

73

Nyomdaipari képzés indításához kapott támogatást Csíkszereda önkormányzatától a Székely Károly Szakközépiskola. Tankó István igazgató szerint a tanintézmény még 2010-ben megkapta a nyomdaipari technikus szak működéséhez szükséges akkreditációt, a következő tanévben pedig újraindítanák az iskolában a nyomdászképzést.

Tankó István iskolaigazgató. Piaci igények alapján döntöttek a képzésről Fotó: László Róbert
Tankó István iskolaigazgató. Piaci igények alapján döntöttek a képzésről Fotó: László Róbert

Nyomdaipari képzéssel bővítené oktatási tevékenységét a következő tanévtől a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola, tájékoztatta lapunkat Tankó István. Az iskolaigazgató szerint a tanintézmény 2008-ban szerzett akkreditációt az ofszetnyomtatás és a szöveg- és képfeldolgozó szakokra, és 2010-ben engedélyeztette a nyomdaipari technikus szakot.
– Jelenleg egy kép- és szövegfeldolgozó líceumi osztályunk működik. A következő tanévben szeretnénk nyomdászosztályt indítani. Az ehhez szükséges, négyszínnyomásra alkalmas nyomdagépünk már a korábbi évekből megvan, a tanműhely berendezéséhez elengedhetetlen gépek, készülékek és felszerelések megvásárlására pedig az önkormányzattól kértünk anyagi támogatást – közölte az igazgató.
Lapunk kérdésére Antal Attila megbízott polgármester megerősítette, a városvezetés – a jelenlegi munkaerőpiaci igényekhez is igazodva – fontosnak tartja, hogy a megyeközpontban nyomdaipari képzés legyen, ezért támogatja a tanműhely kialakítását.
Az önkormányzat egy nagyteljesítményű színes nyomtató, három számítógép és video­fel­sze­relés vásárlására különített el pénzt az iskola számára: 48 ezer lejt a nyomtatóra, 9 ezer lejt a számítógépekre és több mint 2 ezer lejt a videofelszerelésre.
– Számolnunk kell ugyanakkor azzal, hogy jelenleg nincs a nyomdaipari osztály elindításához szakképzett mesterünk, erre a problémára egyelőre keressük a megoldást. A városban működő nyomdákkal azonban jó viszonyt ápolunk, így a szakoktatáshoz szükséges partnert biztosan megtaláljuk – részletezte Tankó István.
A szakközépiskola vezetősége a nyomdaipari tanműhelyt a főépületben, az emeleti osztálytermek egyikéből alakítaná ki, abban a kérdésben pedig, hogy a hároméves szakoktatás keretében vagy líceumi osztályban indítaná-e el az új profilt, a diákok és szülők igényeihez alkalmazkodik majd az intézmény.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek