Nyolcvanketten neveztek

Hargita Rali 2018 (1)

193

Pénteken és szombaton rendezik a hazai ralibajnokság ötödik versenyét, a Hargita Ralit. A versenyre a nevezési határidő a hétvégén járt le, előzetesen hat csapat és összesen nyolcvankét páros nevezett. A hazai mezőny mellett magyarországiak is rajthoz állnak, Hargita megyéből három páros nevezett a versenyre.

Fazakas Erik Zsolt először indul ralin. Más autós szakágban már bizonyított

Noha a szervező nyolcvanban határozta meg a ne­vezők maximális létszámát, jóval nagyobb az érdeklődés az idei Hargita Ralira, mint amire számítani lehetett. A hazai bajnokság ötödik futamára a hétvégén kerül sor, a pilóták pénteken kétszer kelnek át a Hargita-hegységen, majd Székelyudvarhely központjában versenyeznek, szombaton pedig egy három szakaszból álló hurkot teljesítenek háromszor. A szervező Maxx Racing SE elnöke, Ferencz Csaba lapunknak azt mondta, már a versenyszabályzat közzététele után nagyon sokan érdeklődtek a viadalról, és számított arra, hogy eléri a nyolcvanat a nevezők száma.
– Évről évre népszerűbb a Hargita Rali, sőt sok pilótának egyik legkedveltebb versenye lett az általunk rendezett viadal. Magyarországról hat páros nevezett, többen közülük visszatérő versenyzők, de lesz olyan is, aki először vesz részt a Hargita Ralin, ráadásul egy olyan autóval, ami sok ralikedvelő által az egyik leglátványosabban vezethető versenygép – mondta lapunknak Ferencz Csaba.

Nyolcvankettő
Hét hazai pilóta R5-ös versenygéppel nevezett a Hargita Ralira, hárman Ford Fiestával – Bogdan Marișca, Mihai Manole és Cătălin Grigoriu –, szintén hárman Skoda Fabiával – Dan Gârtofan, Valentin Porcișteanu és Constantin Aur –, egy pedig Citroën DS3-mal – Simone Tempestini – harcol az összetett elsőségért. Alexandru Pițigoi Csomortáni Botonddal az oldalán egy Porsche 911 GT3 CUP versenygéppel áll rajthoz, de érdekes lesz figyelni Florin Tincescut, aki egy Fiat Abarth 124 RGT-t terelget majd és a Maior testvérekete is, Norbertet és Francescát, akik egy Peugeot 106-tal már sok borsot törtek a nagyok orra alá az idei versenyévadban.
Magyarországról hat páros nevezett a Hargita Ralira, Kelő-Gere László és Erdélyi Ágnes (Mitsubishi Lancer EVO) az elmúlt években rendszeres indulója volt a Székelyudvarhely és környékén tartott versenyeknek, Szilas Péter és Dorka, valamint a Kocsomba Károly és Végh Róbert páros is egy Mitsubishi Lancer EVO-t terelget majd, Faragó Richárd Kis Péterrel az oldalán egy Lada 2017-essel nevezett, őket érdemes lesz figyelemmel követni. Fisher Dániel Buna Zoltánnal az oldalán egy Subaru Imprezával versenyez majd, míg Tajmel Tibor Soós Istvánnal egy BMW M3-mal áll rajthoz. A navigátor egyébként már többször vett részt a Hargita Ralin Kőházi Károllyal az oldalán.
Szabó Gergő sem hiányzik majd a hargitai versenyről, azonban ezúttal nem vezetni, hanem navigálni fog. Szabónak ez a szerep sem újdonság, az elmúlt hétvégén Dragoș Dinuval indult a Veszprém Ralin, a hétvégén pedig a brassói Vincze Emilnek diktálja majd az itinert.
A hazai bajnokság első osztályában hatvan páros szerepel, és akárcsak az eddigi futamokon, a 9-es géposztály a legnépesebb: kilenc Suzuki Swift, hat Dacia Logan és kilenc Dacia Sandero mellett egy Honda Civic és Maiorék Peugeot-ja alkotja a kategóriát. Népes lesz a 11-es géposztály is, ahol tíz pilóta harcol a pontokért, közülük a leglátványosabban biztosan Ábrahám Thomas fog menni, aki fiával, Norberttel egy kombi Mitsubishi Lancerrel veszi majd keresztbe a kanyarokat.
A veterán autósok kategóriájában hat nevezés érkezett, míg a rali-2-ben tizenhét páros iratkozott, a csapatlistán pedig hat gárda szerepel.

A „hazaiak”
Három páros is hazai pályán versenyez a hétvégi Hargita Ralin. Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre (Citroën DS3 R3T Max) az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában és az 5-ös géposztályban harcol a pontokért. A páros jól ismeri a pályákat, hiszen az elmúlt években is versenyeztek már a kiírásban szereplő szakaszokon, ráadásul jó néhány szezont már egy autóban töltöttek el, így biztos, hogy a kategóriagyőzelmekre hajtanak majd.
Két másik csíki páros is lesz az idei Hargita Ralin, mindketten elsőversenyesek és a rali-2-ben indulnak. Csató Roland és Fazakas Erik Zsolt az elmúlt évben a Time Attack bajnokságban nőtt fel, idén már a másodosztályú hegyibajnokságban is szerepeltek, most pedig eljött a nagy lépés ideje: neveztek egy ralifutamra is.
Csató Roland egy Suzuki Ignis-szel az A1 géposztályban szerepel, a fiatal pilótának Csíkos Sándor navigál majd, míg Fazakas Erik Zsolt az A3-as kategóriában indul egy Renault Twingo RS-sel, neki Fésüs László diktálja majd az itinert.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek