2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Nyolcvan évet „öregedett”

A nyáron elvégzett kutatás alkalmával újabb adat került napvilágra a Russu-Bors család tulajdonában lévő csíkszentkirályi Bors-kúriáról. Eszerint az épület a 16. század elejére datálható.

Tisztázó ásatás Fotó: Darvas Lóránt
Tisztázó ásatás Fotó: Darvas Lóránt

Az épület gazdája, Russu-Bors Tibor az idén kért fel, hogy végezzünk kutatást az ingatlan azon harmadában is, amelynek az idén jutott birtokába – tájékoztatott Darvas Lóránt régész. – A leírások szerint itt volt az épület kápolnája, a füstház többi része, illetve – amint sejtettük – az ilyen udvarházaknak a beosztása szerint, a latrinája és a kamrája. Mi ez utóbbiakat tártuk fel. A latrina nagyon érdekes leletanyagot hozott. A 18. század közepén hagyhatták fel a használatát, és többnyire 17. századi leletanyaggal volt feltöltve. Ebből került ki 4-5 típusú kályhacsempe, több kiegészíthető darab is köztük, valamint hajtűk, üvegpalackok. Ami még hozzátartozik, hogy 2006–2007-ben, a korai épülethez tartozó építkezési rétegen felül 1585-ös érme került elő, az alapján kelteztük az épületet. Most meglepetésünkre az építkezési rétegből egy 1503-as vagy 1508-as – nem lehet pontosan kiolvasni – érem került elő. Úgy hogy még 80 évvel „megöregítettük” az épületet.
A kutatás során előkerült elég sok vitro- és egy faragványtöredék is az omladékrétegben. Ez utóbbiról – mivel ez az egyetlen faragott kő – feltételezhető, hogy az egyik ajtókeret töredéke.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb