Nyolcadszor is kortársunk lesz a dráMA

63

Nagyszínpadi és stúdió­elő­adások, beszélgetések, találkozások szerzőkkel, rendezőkkel, előadókkal – nívós, tartalmas, kicsit fesztiválos is lesz a nyolcadik alkalommal megszervezett dráMA Kortárs Színházi Találkozó. Egy hét, tucatnyi szemrevaló produkció és egy fehér éjszaka a színházban – szeptember 19-én kezdődik a 8. dráMA Székelyudvarhelyen.

Beavatni a nézőket a hazai magyar és román nyelvű kortárs színjátszásba, lehetőséget nyújtani a kortárs színházi szerzőkkel, alkotókkal való személyes találkozásokra – ezzel a céllal indította útjára 2008-ban, és rendezi meg évről évre a dráMA Kortárs Színházi Találkozót a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány. A nyolcadik kiadás egyik újdonsága az időpont. Amíg az előző hét felvonást októberben szervezték meg, a nyolcadikra korábban, szeptember 19–24. között kerítenek sort – harangozta be az egy hét múlva kezdődő eseményt Nagy Pál igazgató. Úgy érvelt: októberben van a társulat első bemutatója, a fesztiválok miatt zsúfolt a román társulatok programja, egymást érik a fesztiválok, itthon vannak a célközönségnek számító egyetemisták, a középiskolásoknak is lazábbak az első iskolai hetek. Nem utolsósorban az is sokat nyomott a latban az időpont módosításánál, hogy szeptember 21-én van a Magyar Dráma Napja, illetve az sem mellékes, hogy „szeptemberben még meleg van, a szebbik arcát tudja mutatni a város” – sorolta az igazgató.
– Felkészültünk: tizenkét előadás lesz egy hét alatt, ez egy elég szép szám. Lesz felolvasószínház, vannak újdonságok, érdekességek. Nem egy szokványos találkozó lesz, és arra is hangsúlyt akarunk fektetni, hogy legyen egyfajta fesztivál jellege – summázta a nyolcadik kiadás programját az intézményvezető.
Az egész találkozó alapgondolata megegyezik a szeptember 22-i, csütörtök délelőtti kerekasztal-beszélgetés témájával, azaz, hogy csak attól kortárs-e egy előadás, hogy egy ma élő szerző írta, vagy egy klasszikus szöveg is lehet kortárs? – fogalmazta meg a színházi találkozó központi, újra és újra felvetett, megválaszolt kérdését Csurulya Csongor, a társulat művészeti vezetője. Amint a korábbi években is, a dráMA programja egyfajta választ ad erre, a nyolcadik alkalommal úgy, hogy a nézőknek nemcsak kortárs színházi szerzők, rendezők (Székely Csaba, Matei Visniec, Kozma Dávid, Radu Afrim, Barabás Olga, Zakariás Zalán) produkcióit kínálja, hanem két klasszikust is. Kakukktojás a kortársak közt vagy sem Márai Sándor Béke Ithakában című drámája, amelyet Boris Liješević rendezésében mutat be a temesvári társulat, és kilóg-e vagy nem a mai és hazai román, magyar szerzők-művek sorából Bernard Marie-Koltés Roberto Zuccója, amelyet Zakariás Zalán m. v. rendezésében mutatnak be a házigazdák? A választ nemcsak a szakmabeliektől, de a nézőktől is várják a dráMA szervezői. Pro és kontra lehet érvelni, véleményezni minden előadást az azokat követő beszélgetéseken, és kiváló alkalom, fórum a találkozásra a T.E.A. (találkozás egy alkotóval).
A kolozsvári és a marosvásárhelyi színházi hallgatók ez alkalommal is meghívottjai a találkozónak, és ahogy tették a korábbi években, most is blogolnak, azaz internetes naplót vezetnek a dráMA-i történésekről, előadásokról – tudatta Demeter Kata dramaturg.
Bár Székely Csaba bányatrilógiájából csak kettőt sikerült elhozni Udvarhelyre, kárpótolja a nagyérdeműt, hogy a második napon, szeptember 20-án este fél 9-től igazi színházi csemege lesz a színen: a finnországi European Theatre Collective finnül játssza a Szeretik a banánt, elvtársak? drámát. A magyar közönségnek a helyzet egyáltalán nem lesz drámai, az előadás magyarul lesz feliratozva.
Streetballozni, pingpongozni, a helyi társulatból színészt kölcsönözni egy purpárléra és hajnalig színházban lenni – ezekre lesz lehetőség a szeptember 23-án éjfélkor kezdődő A Színház Éjszakája elnevezésű programon, amely szintén az idei találkozó újdonságának számít. A fehér éjszakát a Yorick Stúdió előadása vezeti fel, Székely Csaba Maró című művét játsszák pontban éjféltől.
Lesz felolvasószínház, kötetbemutató, kihirdetik a III. dráMÁzat nyerteseit, és a gyermekeknek is kedveskednek egy Furik Rita által színre vitt mesés táncelőadással, amit a Háromszék Táncegyüttes mutat be.
A fenti felsorolás csupán kis részlet abból, amit az egy hét alatt kínál a kortárs színházat szerető közönségnek a 8. dráMA kortárs Színházi Találkozó.
A korlátozott számban meghirdetett dráMA-bérleteket 100 lejes áron már meg lehet vásárolni a jegypénztárban, az egyes nagyszínpadi, nagyszínpadi stúdió- és stúdióelőadásokra a belépőket 10–20 lejért árusítják majd. A részletes program megtalálható a www.szinhaz.ro honlapon, friss hírekért, információkért pedig érdemes követni az esemény Facebook-oldalát is.
Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek