2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Nyolc hektárt vetett be az értékes ipari növényből Ferencz Tibor: Repcével kísérleteznek Szépvízen

Szépen kikelt és egyelőre biztatóan fejlődik Szépvíz határában a repce azon a 8 hektáros kísérleti táblán, amin Ferencz Tibor az olajos ipari növény termesztésével próbálkozik. Ha beválik, mind a vetésforgó, mind a jövedelmezőség terén előnyökkel kecsegtet.

Virágzó repce. Az éghajlat enyhülése lassan Csíkban is megengedi termesztését

Pár esztendő alatt is sokat enyhült a klíma, így fagyérzékenységük okán Csíkban nemrég még elképzelhetetlennek tűnő növények termesztésével is egyre bátrabban próbálkoznak a helyi mezőgazdasági szakemberek. Ferencz Tibor, szépvízi gazdálkodó idén ősszel nem kevesebb, mint 8 hektáron vetett repcét, miközben – ugyanezen községen belül – Török Jenőék csíkborzsovai családi gazdaságukban a mustárt évről évre egyre nagyobb eredményességgel termesztik.
Ferenc Tibor azonban figyelmeztet, mustár és a repce a kívülállók számára csak első ránézésre tűnhet egyformának. Kockázat szempontjából nem lehet a kettőt egy lapon említeni, már csak azért sem, mert a repce őszi, a mustár pedig tavaszi vetésű kultúrának számít. A sárga virágú ipari olajnövény termesztését a szépvízi gazda már egy éve is megkísérelte, ám a rendkívüli szárazág miatt a tavaly ősszel elvetett repcemag nem kelt ki. Nem adta fel, idén ismét bevetette a növénynek kiszemelt parcellát, a repce hó érkezése előtti állapota pedig egyelőre nagyon biztató: az elegendő csapadékmennyiségnek köszönhetően a repce kikelt, és 6-8 levélre fejlődve eddig szépen gyarapodott.
– Úgy érzem, annyit melegedett az idő Csíkban, hogy megengedi a repce termesztését. Biztosat nem állíthatok, de az jól látszik, hogy mindenképpen próbálkoznunk kell olyan új növénykultúrák meghonosításával, amelyek jól illeszkednek a vetésforgóba. Ha sikerül Csíkba behozni és megtartani, a repce kiváló előveteménye lehet a pityókának – érvelt lapunknak nyilatkozva Ferencz Tibor. Az újító kedvű, új technológiákat is előszeretett kipróbáló növénytermesztő a repcét nem csak a vetésforgó, hanem a jövedelmezőség szempontjából is megfontolandónak tartja.
– A gabonát is elég nehéz értékesíteni, haszon nem sok van rajta. Ha a repce beválik, akkor számításaim szerint a búzához képest meg lehetne duplázni a jövedelmet – tette hozzá.
Elárulta, az ősszel elvetett repce jövőre betakarítandó termésére még nincs konkrét felvásárló, ám érdeklődőből nincs hiány. Baráti körében több olyan termelő is van, aki más térségekben az olajos növény termesztésével foglalkozik, kereskedői kapcsolataikban bízva tehát nem aggódik azért, hogy betakarítás után mi történik a szépvízi parcellán előállított repcemaggal.
– Megoldjuk az eladást. Nyolc hektár nem kevés, de igazából ennyi kell ahhoz, hogy a repcetermést kamionnal tudjuk eladni. Ez olyan 25-26 tonnát jelent. Ez is egy fontos feltétel – jegyezte meg Ferencz Tibor.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb