Nyolc Hargita megyei település a versenyen

Székely Vágta

243

A hétvégén az Óriáspince-tetőn sorra kerülő Székely Vágta 26 fős mezőnyében öt, a Góbé futamon további három Hargita megyei település képviseleti magát – tudtuk meg a nagyszabású rendezvény sajtóirodájától.

Izgalmas verseny elé néz a lovassportokat szerető közönség. Nyeregbe, székely! Fotó: László F. Csaba / archív

A Székely Vágtán Csíkdel­nét Kovács Attila, Farkas­lakát Tamás Csaba, Gyer­gyó­ditrót Ferencz Árpád, Gyer­gyó­szárhegyet Fazakas Géza, Gyer­gyó­szentmiklóst László Pál képviseli, míg a Góbé-futamon Bálint András Csíklázárfalváról, Kelemen Sándor-Géza Etédről, André Ábel Székelyudvarhelyről indul, ugyanakkor ezen a futamon is rajthoz áll László Pál Gyergyószentmiklósról. Utóbbi a gyergyói Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület színeiben a Székely Vágta hagyományőrző ügyességi versenyén is részt vesz, a 12 fős mezőny másik Hargita megyei tagja Kovács András, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület színeiben.
A versenyen a huszároknak előbb szablya nélkül kell bizonyítaniuk, hogy jól ülik meg a lovat, azt követően pedig be kell mutatniuk, hogy nemcsak lovagolni tudnak jól, hanem a lovon ülve a szablyával is jól bánnak, mint az igazi huszárok.
Ménessy Kinga Kitty, a rendezvény szóvivője ugyanakkor kérdésünkre elmondta: a vágta idei újdonsága, hogy szabadtéri tánc­ház­ra is sor kerül, erre korábban nem volt példa. Hargita megyéből a szé­kely­ud­var­helyi Serittő, valamint Csík­szereda környékéről több néptáncegyüttes is részt vesz a hagyo­mányőrző rendezvényen. A táncház mellett számtalan más kísérőrendezvényre is sor kerül, ezekről részletesen a 15. oldalunkon olvashatnak.
A Góbé-futam döntőjét vasárnap 17 órától szervezik, a Székely Vágta fináléját egy órával később.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.