Nyitottak egymás oktatására, formálására

Házi ünnepség a Nagy István Művészeti Középiskolában

162

Lelkes diákok és tanerők köszöntötték pénteken az oktatás világnapját a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolában. A képzőművészeti és zenei együttműködés a tanintézmény könyvtárosa, Egyed Daniela szervezésében jött létre.

Kottából az oktatás világnapján. Tanulás és tanítás minden irányból, minden irányba Fotó: Darabos Andrea

Saját magát is adhatja a diák: a pedagógus korrigál, de sohasem nyomhatja el a növendék egyéniségét – ez a lényege a szellemiségnek, amelyre az oktatás világnapját a pénteki nagyszünetben köszöntő kis csapat építkezett a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolában. Ezt vallja Egyed Daniela könyvtáros, aki a bensőséges ünnepség szervezéséhez Nagy Zsuzsanna igazgató sugallatára fogott bele – az előző évek hagyományának ápolásáért. Lelkes tanárkollégák segítségét – Casiadi-Bakó Dorottya, Csillag Imola, Molnár Anna Mária, Nagy Edina, Siklódy Ferenc, Vass Katalin – és számos tehetséges diák együttműködését méltatva az intézményvezető köszöntötte az oktatásban érintetteket. Mint fogalmazott: az ünnepségre készülve számos oktatással kapcsolatos idézetet kimazsolázott, amelyek közül számára Tari Annamária pszichoterapeuta gondolata volt a legmegkapóbb. Eszerint a gyereknevelés és tanítás során az a legfontosabb, hogy a gyerek biztos legyen a felnőttek szeretetében akkor is, ha esetenként tévedne, hiszen nem kell tökéletesnek lennie, a világ sem az. „Ebben a világban azt kívánom, hogy legyünk boldogok, egészségesek és nyitottak az egymás oktatására, formálására” – zárta beszédét az igazgató.
A művészeti iskola közössége nagyon szerencsés, hiszen jó együttműködés van „ilyen apró kis munkában, ekkora nagy intézményben is” – fogalmazott lapunknak Egyed Daniela. Mint részletezte, a terhelés ellenére a gyerekek készségesen együttműködők minden ünnepi megmozdulásban, a XI. osztályost például ezúttal is „szakembernek tekintették, rábíztak egy feladatot”.
A spontán módon szerveződő közönség rövid előadást és művészeti műsort hallgathatott meg Bere Larissa, Lázár Mátyás és László Réka diákok közreműködésével, majd megtekinthették az eseményre készült plakátokat. Ezeken oktatásról szóló idézeteket tett közzé a közreműködő tucatnyi diák, az előre meghatározott piros-fekete-fehér szín felhasználásával. Az idézetek magyar klasszikusok gondolatait, de a jó és rossz oktatóról és oktatásról szóló rendhagyó gondolatokat is tartalmaznak, szabadon választott szerkesztésben. Az elkészült munkák folyamatosan megtekinthetők az intézményben.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek