Nyitás előtt a múzeumok

Helyi és környékbeli látogatókra várnak udvarhelyszéken

36

Egy héttel a nyitás előtt sokat még nem tudtak a múzeumigazgatók az újraindulás körülményeiről. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum még nem is nyit ki pénteken, majd csak jövő keddtől fogadják a látogatókat. Szé­kely­ke­resztúron pedig egyelőre csak a szabadtéri kiállítás tekinthető meg a Molnár István Múzeumban.

Jövő héttől újra mehetünk múzeumba. Van mit nézni Udvarhelyen                                     Fotó: Lőrincz Csaba

Konkrét rendelkezéseket nem kaptak, nincsen egységes intézkedési csomag a múzeumok megnyitásához – mondták még pénteken a megkérdezett múzeumigazgatók.
Miklós Zoltántól, a Haáz Rezső Múzeum vezetőjétől megtudtuk, hogy jövő hétfőn, május 18-án visszatérnek a munkatársak (a szükségállapot ideje alatt csak a régészek dolgoztak, a többi alkalmazottnak felfüggesztették a munkaviszonyát), másnap elvileg már látogatókat is fogadnak majd. Két időszakos tárlat tekinthető meg: A bölcsőben őrzött magyar nyelv című, amely a csángó kultúrát mutatja be, illetve a Magyar festészet című, amely a Kolozsvári Művészeti Múzeum gyűjteményének nagyszerű darabjait sorakoztatja fel. A szejkefürdői Borvízmúzeumot egyelőre nem nyitják ki, hiszen annak látogatottsága határozottan a turizmustól függ. Miklós Zoltán abban reménykedik, hogy júniusban majd kinyithatják.
– Minden felborul az év hátralévő részében, nálunk is, a partnermúzeumok esetében is. Épp májusban cseréltük volna az időszakos kiállításokat, a frissítés elmarad, de az is igaz, hogy egyik sem futotta ki magát. Vannak projektek, amit őszre halasztottunk (például a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium iskolatörténeti tárlatát), van, amiről még nem tudjuk, hogy mi lesz a sorsa, mert a partnerektől is függ – fogalmazott a múzeumigazgató.
Kidolgozott, alapos módszertan hiányában saját meglátásaik alapján végezték el az előkészületeket az újranyitásra. Fertőtlenítőszereket vásároltak, folyékonyszappan-adagolókat helyeztek el a mellékhelyiségekben, beszereztek kézfertőtlenítőt, és mindent megtesznek majd, hogy kisebb csoportokban biztonságosan be lehessen járni a múzeum tereit – biztosított Miklós Zoltán.
A székelykeresztúri Molnár István Múzeum már a szükségállapot felszabadulásával egy időben, május 15-én ki is nyitja kapuit. Sándor-Zsigmond Ibolya igazgató közölte, hogy látogathatóvá teszik a szabadtéri kiállításaikat, mindent előkészítettek már ehhez.
– Igazából a skanzen tekinthető meg, az érdeklődő igazi székely gazdaságot, udvart talál itt, két székely házzal, egyik egy nyikómenti porta, a másik pedig egy kecseti ház. A berendezést is meg lehet tekinteni – sorolta a múzeumigazgató.
A kisvárosi múzeumnak egyébként a tavasz az egyik legpörgősebb időszaka, hazai és magyarországi iskolai csoportok szokták ilyenkor felkeresni a tárlatokat. Ez most elmaradt, de – amint fogalmazott az igazgató – így jutott idő a háttérmunkák elvégzésére.
A hétvégén egyébként nyilvánosságra került a belügyminisztérium tervezete a május 15-e utáni időszakra. E szerint a múzeumok bejáratainál kötelező lesz a fertőtlenítő elhelyezése, a látogatóknak maszkot kell viselniük, és a tereket naponta kétszer sterilizálni kell.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek