Nyirőről neveznék el a könyvtárat

87

Két névadásra vonatkozó határozattervezet is szerepel az udvarhelyi önkormányzat március 15-i rendkívüli dísztanácsülé­sének napirendjén. Az egyik kezdeményezés annak a jogi procedúrának az elindítására vonatkozik, hogy Nyirő József nevét vegye fel a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár.

Öt határozattervezet sze­repel az udvarhelyi önkormányzati testület március 15-i rendkívüli dísztanácsülésének napirendjén, a 4. és az 5. névadással kapcsolatos. Ha a testület megszavazza, akkor elkezdődhet a nevesítéshez szükséges jogi procedúra arra vonatkozóan, hogy a Zöld utca melletti zöldövezet a Csanády György Park elnevezést kapja, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár pedig felvegye Nyirő József író nevét. A polgármesteri hivatal sajtóosztálya által rendelkezésünkre bocsátott dokumentumokból kiderül: a park névadását Bíró Edith és Orbán Balázs koalíciós képviselők, míg a kulturális intézmény névadására vonatkozót Orbán Árpád alpolgármester és öt, az iratban nem nevesített városatya szorgalmazta.
Nem előzmények nélküli az a kezdeményezés, hogy a városi könyvtárat Nyirőről nevezzék el. A névadás ötletét 2012-ben, a helyhatósági választásokon kampánytémaként használta Szász Jenő volt polgármester, aki akkor nemcsak a választást bukta el, de Nyirő hamvainak újratemetésére tett, a honi és külhoni médiában nagy port kavart kísérletet is.
A könyvtár akkori igazgatója, Szabó Károly és az intézmény munkatársai határozottan tiltakoztak az ellen, hogy az író nevét viselje a könyvtár. Mivel hat év után újra előkerült az erre vonatkozó szándék, megkérdeztük a jelenlegi menedzsert, Szőcs Endrét, miként vélekedik a névadásról?
– Engem senki nem értesített, nem kérték ki sem az én, sem a munkatársaim véleményét, most hallok erről az ügyről – válaszolta meglepetten Szőcs.
Hozzátette: nem tartja szerencsésnek, hogy egy vitatott irodalmi személyiségről nevezzék el a könyvtárat, hiszen nagyon sok más, Székelyudvarhelyhez szorosabban kötődő író, költő van, akinek méltó emléket lehetne állítani egy névadással, mint például Szemlér Ferenc, Magyari Lajos, Tompa László.
–A lyukas tetőn folyik be a víz az újságosterembe. Ezzel kellene törődni, nem a névadás a legfontosabb gondja a könyvtárnak – méltatlankodtak a könyvtárosok, akik szerint nem korrekt, hogy előzetesen nem tájékoztatta őket senki a névadásról.
Mint mondták: ahogy 2012-ben, úgy most sem értenek egyet azzal, hogy Nyirő Józsefről nevezzék el a könyvtárat.
Miért rukkoltak elő újólag a javaslattal? Kérdésünkre Orbán Árpád polgármester úgy válaszolt: azt szeretnék, ha előbb vagy utóbb Nyirő Józsefnek méltó helye lenne Székelyudvarhelyen.
Hangsúlyozta, nem egyedüli kezdeményezője a névadásnak, és még az sem jelent semmi biztosat, ha az előterjesztett javaslatot megszavazza az önkormányzati testület, ugyanis egy intézmény névadási procedúrája hosszas, többlépcsős folyamat.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 14-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek