Nyirőről majd később döntenek

Több fronton szemét-ügyben

156

Udvarhely is csatlakozik – utolsó településként a megyéből – a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társuláshoz. Többek között erről határozott tegnap az önkormányzati testület. Eközben a jelenlegi szolgáltatóval, az RDE Hargita Hulladékgazdálkodási Vállalattal is javulni látszik a viszony.

Fejlesztési Társulás és RDE Hargita. Mi lesz a város szemetével?

A hosszadalmas, bő háromórás önkormányzati ülés utolsó napirendi pontja volt az Integrált Hulladékgazdálkodási Társuláshoz való csatlakozást tartalmazó határozattervezet megvitatása. Bár a szemétügy már a találkozó elején felmerült, amikor Gálfi Árpád polgármester ismertette az RDE Hargita Kft. tulajdonosának, a magyarországi Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójának, Nemcsek Tibornak a levelét, amelyben értesíti őt a (többek között) Székelyudvarhely szemetét is elhordó és kezelő cég folyamatban lévő, nemzetközi standardoknak megfelelő átvilágításáról, amelynek eredménye május közepére várható, és amelyben további együttműködésre kéri a várost.
A két pont között több, folyamatban lévő, de a törvénykezés változásai miatt módosításra szoruló pályázati dokumentációról döntött a testület; megszavazták még 9 hibridautó tulajdonosának adókedvezményre vonatkozó kérését; új szabályzatot fogadtak el a város közterületén álló fák és bokrok kivágására, illetve metszésére; elhatározták, hogy 10 000 lejjel támogatja a város jövő hónapban a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban megrendezendő, kisebbségi diákok román nyelv és irodalom tantárgyversenyének országos szakaszát.

Csatlakozás pró és kontra
Vitát váltott ki a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társuláshoz való csatlakozás, végül névre szóló szavazással döntöttek. Egyébként az év végén lejár a város szerződése az RDE Hargitával, ez is időszerűvé teszi a megfontolt döntést – hangzott el a tervezet felvezetőjében. A Magyar Polgári Párt frakciója nevében Ketesdi Imre erőteljesen tiltakozott a határozattervezet ellen, mondván, hogy a magyar kormány 5 millió eurós beruházásra készül a Cekend-tetőn lévő lerakónál, továbbá szerinte egyelőre még kérdéses a gyergyóremetei lerakó megnyitása, tehát egyáltalán nem sürgős a megyei fejlesztési társuláshoz való besorolás, sőt – mint fogalmazott – a város, ha teheti, járja továbbra is inkább a saját útját. És mi lesz, ha lejár a szerződés, de még nem fog működni az új lerakó? – tette fel a kérdést Ketesdi. Az RMDSZ-frakció vezetője, Derzsi László pedig a fejlesztési társulásokban látja a jövőt, és emlékeztetett, hogy Udvarhely éppen a korábbi évek különutas politikája miatt esett el számtalan, a megye más településein megvalósult, uniós alapokból finanszírozott beruházástól. Ugyanakkor üdvözölte azt is, hogy így esély nyílik arra, hogy a város szemete is távolabb, a remetei EU-konform lerakóba kerül majd. Emlékeztette kollégáját arra, hogy közszolgáltatások esetében a lejáróban lévő szerződés egyszerű tanácsi határozattal két évvel meghosszabbítható, tehát nem marad a város szolgáltató nélkül. A néppárti frakció részéről Ölvedi Zsolt mindössze annyit mondott, hogy ők minden olyan kezdeményezést támogatnak, ami azt eredményezi, hogy Székelyudvarhely szemetét ne Székelyudvarhely fölé helyezzék el. Végül azzal a módosítással fogadta el a többség az előterjesztett határozattervezetet, hogy a csatlakozás nem érinti a jelenlegi szerződést annak futamideje alatt.

Ígéretek csurgalék-ügyben
Korábban több ízben is írtunk arról, hogy a városvezetés hatalomra kerülése óta próbálja tisztázni a hulladékgazdálkodási vállalattal való viszonyt, a meglévő szerződéseket és azok tartalmát. A cég most új igazgatót nevezett ki a korábbi vezető, Koszta Attila helyére, és több, a város számára előnyös lehetőséget is felvillantott a napokban. A tanácsülésen jelen volt Körösfőy Sándor ügyvezető igazgató, aki sürgős megoldásokat ígért a gyakori, csurgalékvíz-szivárgásra. Elismerte, hogy a legutóbbi áramszünet miatt történt, ezért máris megrendeltek egy új generátort, és folyamatban van egy új csurgalékvíz-tisztító berendezés működésbe állítása is, mert ez bizony hiányzott az eredeti tervekből, de tavasszal, a megnövekedett mennyiségű káros folyadék esetén nagy szükség lenne rá. Az új ügyvezető Magyarországról érkezett, nagy tapasztalata van a hulladékgazdálkodási projektekben és – mint mondta – aktív környezetvédőként is tevékenykedett.

Megfontolásra váró kérdés
A különfélék között került terítékre a könyvtár elnevezése körüli bonyodalom: mint ismert, a prefektus a Nyirő József névadásról szóló határozat újragondolására kérte az önkormányzati testületet. Venczel Attila jegyző kifejtette, hogy a jog nem kötelezi a döntés visszavonására a testületet, de azon érdemes elgondolkodni, hogy mit kezdjen a város a nemzetközi szinten is elismert Elie Wiesel Intézet negatív véleményezésével. A prefektus 30 napos határidőt adott Székelyudvarhelynek, és várhatóan a következő tanácsülésen szavaznak majd arról, hogy ragaszkodik-e a testület, hogy a vitatott személyiség, Nyirő József nevét viselje a városi könyvtár.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek