Nyílt napok – Várunk ősszel az egyetemre!

138

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! névvel nyílt napokat szervezett, amelynek keretében az érdeklődők nemcsak nézelődhettek, hanem meg is tapasztalhatták, hogy milyen a hangulat az egyetemen. Az idei nyílt napokat a múlt pénteki látogatás zárta, amelyen közel 160 diák vett részt.

Az esemény egyetemi bemutatóval rajtolt, amely során az egyetem oktatói által működtetett Sapiophile névre hallgató videóblog tagjai – Mara Gyöngyvér a mérnöki tudományterületet, Tánczos Levente-József a gazdasági területet, Gergely Orsolya a társadalomtudományokat és Prohászka-Rád Boróka a humán területet képviselve – tartottak előadást.
A bemutató célja az volt, hogy a diákok betekintést nyerhessenek az egyetemen elérhető szakokba. Emellett a négy oktató az elhelyezkedési lehetőségekről is bővebb információkkal szolgált, illetve meséltek arról, hogy milyen munkalehetőségük lehet az egyetem elvégzése után. Sokan kétségekkel tele jönnek egyetemre, ezért az egyetemi bemutató által csökkenthették a kételyeket a jövő egyetemistáiban.
Ezután a szakmai foglalkozások vették át a szerepet. Összesen 9 foglalkozás közül választhattak a diákok. A szervezők úgy alakították ki ezeket a foglalkozásokat, hogy mindegyik tudományág érvényesüljön általa. A foglalkozások révén a diákok találkozhattak a tanárokkal, kérdésekkel fordulhattak hozzájuk, a különböző szakokról bővebb információkat kaphattak.
Sokak kedvencének számított a nyílt napok azon pontja, amikor a diákok körbejárhatták a kampuszt. Hat helyszínt mutatott be az egyetem. A laborokban megtekinthették a korszerű berendezéseket, eszközöket, felszereléseket, különböző kísérletek során kipróbálhatták azokat.
A fűszeres kémia sarokban – a különböző érdekes és látványos kísérletek során – megtudhatták többek közt, hogy milyen a halványlila gőz, vagy éppen az ujjlenyomatukat mutathatták ki a kíváncsi diákok.
A következő megálló a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) irodája volt, ahol ízelítőt kaptak a diákéletből, a HÖK tevékenységéből.
Az egyetem tévéstúdiója is várta a csoportokat. Tudniillik ott készülnek a Sapiophile blog videói is, ezekről bemutató kisfilmet láthattak a középiskolások. Emellett fényképeztethették magukat előre elkészített háttér előtt.
A bentlakástúrán megnézhették a szobákat, a konyhát, illetve információk kaphattak arról is, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket mindenképp magukkal kell hozniuk, ha bekerülnek a bentlakásba.
A második emeleten a tantermeket, infólaborokat és a fordító-tolmácslabort mutatták be. A könyvtárban Balog László könyvtárigazgató bemutatta az egyetem ezen részét, és megtudhatták, hogy az egyetemi könyvtár másabb, mint a középiskolában: szakkönyvek és szakfolyóiratok találhatók benne, a hallgatók megtalálhatják mindazokat a könyveket, amelyekre szükségük lehet ahhoz, hogy felkészüljenek a vizsgákra vagy az órákra.
– 180 diákot vártunk, sajnos a rossz idő miatt kialakult útviszonyok miatt sokan vissza kellett mondják a jelentkezést. Hozzávetőleg 160 személy érkezett pénteken Ditróról, Gyergyóalfaluról, a Gyimesekből és Sepsiszentgyörgyről. A nyílt napok megszervezéséhez és lebonyolításához körülbelül 40 hallgató járult hozzá, és a tanáraik – tudtuk meg Stan Krisztina Tímeától, a nyílt napok egyik főszervezőjétől, PR-gyakornoktól.

Szőke Zsuzsa

A cikk a Hargita Népe március 28-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek