2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Nyílt nap a gyógynövényeskertben

Szentábrahámra várják a gyógy- és fűszernövények iránt érdeklődőket szombaton és vasárnap, a Csíki-kúria kertjében nyílt hétvégét tartanak. A vendégeket kertbemutatóra, teázás melletti tematikus és kötetlen beszélgetésekre hívják.

Tavaszi munka a gyógynövényeskertben. A hétvégén megnyitják
Tavaszi munka a gyógynövényeskertben. A hétvégén megnyitják

[dropcap]N[/dropcap]em azt akarjuk megmutatni, hogyan kell gazdálkodni, hanem a gyógynövények ismeretéről, szeretetéről, azok termesztéséről és gyógyhatásáról szeretnénk mesélni. Megmutatni, kik azok, akik az itt előállított termékekkel dolgoznak – fogalmazott érdeklődésünkre Csíki Emese, a szentábrahámi gyógynövényeskert tulajdonosa.
A csíki származású Emese több évvel ezelőtt kezdte kialakítania Szentábrahámon a gyógy- és fűszernövényeskertet. Az itt megtermelt növényekből teákat, fűszereket készítenek, amelyeket vásárokban, illetve üzletekben forgalmaznak.
– A nyílt hétvégén azt is szeretnénk megmutatni, hogy egyhektárnyi terület képes eltartani egy családot. A termékek ismertté és elismertté tehetnek a nagyvilágban egy települést, Székelyföldet. Példát szeretnénk mutatni, ösztönző erő akarunk lenni – fogalmazott Emese.
A bemutató megszervezése ürügyként is szolgál arra, hogy a szentábrahámi és környékbeli emberek is ellátogassanak a kertbe, megismerjék a család tevékenységét.
– A kapunk mindig nyitva állt az érdeklődők előtt, sokan látogatnak ide külföldről, de kevés helybéli járt még nálunk. Sokan megjegyezték már, hogy a tévéből, az újságból ismerik a kertet, de még soha nem volt alkalmuk, hogy bejöjjenek hozzánk– mesélte Csíki Emese.
A kétnapos rendezvény keretében szombaton 11 órától Balla Ede, a szakrális földrajz kutatója Kertész leszek… Gondolatok rendről, kertről, teremtésről – címmel tart előadást, ugyanakkor a szerves, biodinamikus kertészkedésről, a permakultúráról, a bio- és hagyományos kertészkedés témákról beszélgethetnek majd a jelenlévők. Szombaton és vasárnap 10–18 óra között minden páros órában szervezett formában kertlátogatás indul, amelynek keretében a kertben termesztett növényekről mesélnek a családi vállalkozás tagjai, Emese és két fia: Attila és István.
– A kertlátogatás alatt körbevezetjük a látogatókat a kúria körül kialakított kertben, megmutatjuk, hogy milyen növényeket termesztünk, elmondjuk, hogy milyen teák, fűszerek, gyógyhatású készítmények és illatszerek készíthetőek belőlük. Azután pedig leülünk teázni, beszélgetni. Így mi is megismerjük a fogyasztók szokásait, elvárásait. Vasárnap pedig 12 órától a termékeink forgalmazóit is meghívtuk a kertünkbe, hogy értékesítéskor tudják majd elmondani a vevőknek, hogy a termékek honnan származnak, és miféle emberek készítik. Hiszen viszonteladóink is hitelesen kell közvetítsék üzenetünket a fogyasztók felé – mondotta Emese.
Emese beszámolt arról is, hogy a szentábrahámi készítmények itthon és külföldön, kisebb és nagyobb üzletláncok polcaira is bekerültek a francia, olasz és spanyol specialitások közé. Termékeiket a nagyon tudatos vásárlók keresik, akik egészséges élelmiszert szeretnének fogyasztani.
A gyógynövényeskertet az érdeklődők Székelykeresztúr mellett, Szentábrahámon, a Fő út 95. szám alatt találják meg.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb