Nyílt előválasztást szerveznek: Várják a jelöltek jelentkezését

75

Bevonja a lakosságot a polgármester- és képviselőjelölt-állításba az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezete. Várják mindazok jelentkezését, akik részt vennének az önkormányzati munkában, márciusban nyílt előválasztást tartanak.

Barti Tihamér sajtótájékoztatón. Bevonnák a lakosságot a döntéshozásba                                  Fotó: Lázár Hajnal

Úgy határozott az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének döntéshozó testülete, a helyi szervezeteknek azt javasolja, szervezzenek nyílt előválasztást Gyergyószék településein – ezt Barti Tihamér Gyergyó területi elnök jelentette be sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, céljuk a lakosság bevonása, hogy ne csak akkor dönthessenek, amikor két jelölt közül kell választani, hanem joguk legyen abba is beleszólni, kik és milyen sorrendben kerüljenek az önkormányzati képviselőjelölt-listákra. Ez változás az előző évekhez képest, viszont nem idegen az RMDSZ-től, ugyanis korábban rendszeresen szerveztek nyílt előválasztást.
Várják mindazok jelentkezését, akik az RMDSZ színeiben polgármester- vagy képviselőjelöltként vennének részt a júniusban esedékes önkormányzati választásokon. Barti azt mondta, arra bátorítja az érdeklődőket február 20-ig jelentkezzenek a helyi RMDSZ-elnököknél. Hangsúlyozta, külön felkéri a nőket és fiatalokat, merjenek szerepet vállalni az önkormányzati munkában, ugyanis szükség van véleményükre. Az álló- vagy mozgóurnás előválasztást március 5–12. között szervezik majd, az azt megelőző időszakban pedig kampányolhatnak a résztvevők. Bárki részt vehet az előválasztáson, nemcsak azok, akik már korábban is tagjai voltak a szövetségnek, olyan személyek is indulhatnak, akik korábban más párt színeiben vagy függetlenként vettek részt választásokon, esetükben viszont az RMDSZ országos szervezetének jóváhagyása szükséges. Szavazásra is bárkinek lehetősége nyílik. Barti megjegyezte, nem szeretnék, hogy az általuk szervezett előválasztás csak egy megmérettetés legyen némelyek számára, ezért a jelölteknek nyilatkozatot kell tenniük, hogy az eredményt elfogadják, s nem indulnak más pártban vagy függetlenként a választáson. A helyi szervezeteknek kell majd arról dönteniük, hány jelölt lehet a listán, a szavazók pedig több személyt is megjelölhetnek, akit alkalmasnak találnak a polgármesteri, tanácsosi tisztség betöltésére. A listákon a sorrend a szavazatok száma alapján alakul majd ki.
Barti hangsúlyozta, szeretnék megadni a beleszólás lehetőségét a lakosságnak, s remélik, élni is fognak ezzel a szavazópolgárok.
Még nem lehet tudni pontosan, mikor szervezik a helyhatósági választásokat, de március 13-án biztosan tudni lehet majd, hogy kik lesznek az RMDSZ jelöltjei a gyergyói településeken.
A sajtótájékoztatón a gyergyó­széki elnök a megyei önkormányzati választásra is kitért.
Újságírói kérdésre kifejtette, bár létezik egy megállapodás a megye három területi szervezete között arról, hogy Csík, Udvarhely és Gyergyó felváltva adja a megyei tanács elnökét, Gyergyó még soha nem került sorra.
– A RMDSZ Gyergyó Területi Szervezete nem mond le arról az elvárásáról, hogy elnökjelöltet állítson – szögezte le Barti.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek