péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nyilatkozat

Alulírottak, egykori és jelenlegi RDA-bentlakók, az alábbiaknak szeretnénk hangot adni.
Mi, akik – az aktuális RDA-botrány kapcsán publikáló újságírókkal, a kommentelők nagy seregével ellentétben – éveken át éltünk az RDA falai között; mi, akik a jelenleg sérelmeiknek hangot adó egykori bentlakókkal azonos módon kellett eleget tegyünk az RDA szabályzatának, azonos módon kellett szót értenünk az intézmény vezetőségével, igazgatójával, amellett foglalunk állást, hogy az RDA-ról és Dobai László intézményigazgató munkásságáról médiában forgalmazott kép sok ponton sarkított és torz. Mint minden intézmény működése, kétségkívül az RDA rendszere is jobbítható – ehhez nyitottságot, eredményes párbeszédet kívánunk a bentlakás diákjainak és irányítóinak.
Az RDA bentlakásában töltött kamaszévek alatt mindannyian részesei voltunk kisebb-nagyobb (diák és diák, diák és vezetőség, diákság és vezetőség közötti) konfliktusoknak. Ezek közül minden jelentős konfliktus rendszerint bentlakáson belüli nyilvánosságban került kibeszélésre. Az esti vacsora és áhítat mindennap egybegyűjtötte a diákságot, alkalmat részben ez kínált, részben pedig a minden hónapban tartott nagygyűlés.
Ugyanakkor a konfliktusokról általában az ilyen alkalmaktól függetlenül is mindenki értesült a diákotthonban. Ismerjük egymás jó és rossz történeteit. Ez egyrészt azért fontos, mert a közösen megélt események tartós kötőanyagai az RDA-ban szövődött barátságoknak. Másrészt azért, mert a konfliktusokról nyilatkozók állításait meg tudjuk erősíteni, tudjuk árnyalni vagy ellent tudunk ezeknek mondani. Ahhoz, hogy az egykori konfliktusokra bárki is joggal hivatkozhasson, nem elégséges összegyűjteni az RDA-ból sérelemmel távozók elbeszéléseit, hanem esetről esetre kell minél több kétséget kizáróan tisztázni a normasértés természetének, valósságának, valamint a szankció jogosságának és arányosságának a kérdését.
Végezetül: bízunk benne, hogy az ügy­ben tudósító székelyföldi hírportálok a következőkben olyan szerkesztői figyelemmel fordulnak az írásaik alatt megjelenő, rendkívül vulgáris, durva és vagdalkozó olvasói bejegyzések felé, amely továbbra is teret nyit arra, hogy kivétel nélkül mindenki hangot adhasson véleményének, de csakis olyan hangnemben megfogalmazva, amely segíti az előremutató és érdemi párbeszéd kialakulását az RDA-eset vonatkozásában.
E nyilatkozatot 2017. január 17. és január 20. között 139 egykori és jelenlegi RDA-bentlakó írta alá; ugyanakkor a dokumentum még nem zárult le. Kilétük, az RDA-ban töltött éveik száma és megjegyzéseik megtekinthetők a honlapunkon (www.hargitanepe.ro) is közölt nyilatkozat alatti linket követve.
A Nyilatkozat publikálását, s ezáltal az RDA-ügy tisztázásához való hozzájárulásukat az aláírók nevében is köszöni,

Miklós Alpár doktorandusz, Kolozsvár

[box type=”shadow” ]Fórum oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb