Nyikó-ügy: közös akaratban nincs hiány, csak a kassza üres

81

A civilek és a megyei tanács is felajánlotta: segít a farkaslaki önkormányzatnak, hogy mihamarabb megoldódjék a Fehér-Nyikót szennyező derítőállomásnál a helyzet. A közös akarat már megvan, de ahhoz, hogy tiszta vizet merítsenek a patakból, elsősorban pénzre van szükség. Nem is kevésre.

Nem buktatni szeretnének. A civilek célja az élővilág megmentése
Nem buktatni szeretnének. A civilek célja az élővilág megmentése

A lapunkban két héttel ezelőtt megszellőztetett Nyikó-ügyben hívta megbeszélésre az érintetteket szombaton délután két órára a derítőállomáshoz Borboly Csaba megyei tanácselnök. A Nyikómalomfalva határában levő víztisztítónál tartott, terepszemlével egybekötött, közel kétórás beszélgetésen Kovács Lehel farkaslaki polgármester, Fancsali István, a telepet működtető Goscom adminisztrátora, László Győző, a víztisztító állomás gondnoka, a telepet karbantartó cég vezetője, László Zsolt, Orbán Árpád, Udvarhely alpolgármestere, valamint a megyeelnök és a szép számban megjelent UTCA – Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport tagjai vettek részt. A felek első alkalommal találkoztak személyesen, s bár lehetett volna parázs vita is, a megbeszélés civilizált hangnemben zajlott. Mindenki szót kapott, elmondhatta véleményét, javaslatát, hogy miként lehetne rövid, közép- és hosszú távon javítani a jelenlegi áldatlan helyzetet.

Sok pénz lefolyt a Nyikón
– Bár ne vállaltam volna, ha tudtam volna, hogy mivel jár, biztos nem vagyok itt – fogalmazott őszintén az adminisztrátor Fancsali István. Elmondta, az erdészetben jártas, nem a vízügyekben, csak a polgármester felkérésére vállalta a Goscomnál a tisztséget, de megpróbál helytállni. Azt sem rejtette véka alá, hogy kinevezésekor, múlt év februárjában a víztisztító állomásnál semmi nem működött, és csak szeptemberre sikerült úgy-ahogy üzembe helyezni a rendszert. Folyamatos karbantartást, javítgatást igényel a telep, a tökéletlenségek közt tervezési hibák is vannak jócskán, kezdve azzal, hogy az elektronikai berendezést eleve rossz helyre szerelték be, folytatva azzal, hogy az állomás kapacitás szempontjából is alulméretezett – sorolta Fancsali. Ezt megerősítette a gondnok is: a júliusi nagy esőzésekkor előfordult, hogy 1500 köbméternél több víz folyt be az 500 köbméteres tisztítóberendezésbe, a háromszoros vízmennyiséggel a rendszer nem bírt, a szennyvíz tisztítatlanul ömlött bele a Nyikóba.
Fancsali magyarázatot adott az állomásból folyamatosan a Nyikóba ömlő fekete, iszapos és bűzös víz forrására is: a tisztítótartályból kifolyó víz a régi, fekete és bűzlő iszappal feltelt patakmedren keresztül folyik a patakba. A problémát hamarosan megoldják, hiszen a vízelvezetéshez szükséges 60 méter csövet már megvásárolták, és amint az időjárás is engedi, a legrövidebb idő alatt le is fektetik. A gond csak az, hogy ehhez a munkához a Goscomnak se emberei, se megfelelő gépei nincsenek – mondta Fancsali.

Pályázat a megoldás
A Demény Gábor polgármestersége idején rosszul megtervezett és egy, azóta sem tudni, hová „felszívódott” izraeli céggel megépíttetett, évekig nem működtetett derítőállomás rengeteg fejfájást okozott és nagyon sok önkormányzati pénzt emésztett fel. – Arra eszméltünk, hogy itt van, de szinte jobb lenne, ha nem lenne. 2005-ben elkészült, utána megmosta az árvíz, újracsinálták. 2009-ben átadták, de üzemeltető híján 2013-ig állt egy helyben. Ami létezik benne műszer, minden lefagyott, beragadt, tönkrement. Amikor átvettem, nem volt út, amin megközelíteni, és az iszap vastagon állt a régi patakmederben és onnan Isten számában folyt bele az újba – részletezte az állomás cseppet sem szívderítő, véleménye szerint regénybe illő történetét Kovács Lehel polgármester. Elmondta, első körben a saját működtető céget, a Goscomot hozták létre, aztán megpróbálták üzemképessé tenni a rendszert, hogy az valamennyire megfeleljen az előírásoknak. Elismerte, másfél év után jutottak el odáig, hogy tisztán látják a víztisztító rendszer működését. Az elöljáró kifejtette: az önerő kevés, a Goscomnak a bevételei töredékét sem képezik a telepre eddig fordított kiadásoknak, így máról hónapra nem tudják megoldani a problémát, de bizakodó, mert az önkormányzat uniós pályázatát elfogadták, így valós esély van arra, hogy megnyerjék a 300 ezer eurót, amit a víztisztító bővítésére fordíthatnak.

Az UTCA nem feljelent, hanem segít
A terepszemle végén Borboly Csaba összegezte a látottakat, hallottakat, és elmondta, hogy fontos lenne egymást segíteni és nem akadályozni. Kitért arra is, hogy a Goscomot feljelentették, és 30 ezer lej bírság befizetésére kötelezték a Fehér-Nyikó szennyezése miatt. A cégnek pénze a büntetést kifizetni nincs, az önkormányzat és a megyei tanács sem tehet az ügyben. Nem nagy összeg, de a céget csődbe is viheti – húzta meg a vészharangot a megyeelnök. – Nem az a célunk, hogy bárkit is megbuktassunk, hanem az, hogy az élővilág megmaradjon – replikázott Matyó Magyari Lajos, az UTCA – Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport vezetője, aki társai nevében is határozottan visszautasította a vádat, miszerint a civilek jelentették volna fel a Goscomot. A félreértés tisztázása után Borboly Csaba arra kérte a civileket, hogy működjenek együtt a farkaslaki önkormányzattal, és konkrét megoldási javaslatokkal is rukkoljanak elő. Az UTCA képviselői felajánlották, hogy kétkezi munkával segítenek a „csövezésben”, illetve javasolták, hogy addig is, amíg sikerül bővíteni az állomást, épüljön egy, a jelenleginél nagyobb űrtartalmú ülepítő. Az ideiglenes megoldást jelentő B terv tetszett a jelenlevőknek, a medence megépítésének finanszírozására Borboly költségvetés-kiegészítésből ígért pénzt.
Szívesen meghallgattuk volna a szakhatóság képviselőit is, de meglepetésünkre sem a vízügy, sem pedig a Hargita Megyei Környezetvédelmi Őrség képviselői nem tették tiszteletüket a víztisztítónál.
A Fehér-Nyikó vize még zavaros, és mindaddig az is marad, amíg a farkaslaki önkormányzat kasszájában nem lesz a bővítésre megpályázott 300 ezer euró. Mindezek ellenére, a szombati találkozás mégis eredményesnek mondható, hiszen sikerült tisztázni a félreértéseket, közös nevezőre jutni abban, hogy közös ügy és érdek, hogy mihamarabb tiszta víz folyjék a Nyikóba.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.