Nyertes uniós pályázat és faluünnep a hétvégén

Új lehetőségek Kányádban?

545

Községnapra készül Kányád, amelyre száznál is több külföldi vendéget várnak. A küldöttségek egy éppen futó európai uniós pályázatban részt vevő településekről érkeznek, elhozzák hazai tapasztalataikat, bemutatnak sikeres gazdaságfejlesztő gyakorlatokat, miközben kapcsolatot építenek a helyiekkel.

György Sándor, Kányád polgármestere. Új lehetőségekben reménykedik az elöljáró

Kányád község már az elmúlt évben is résztvevője volt egy európai uniós pályázatnak, amelynek fő célja a testvértelepülési kapcsolatok megerősítése, elmélyítése volt. Mintegy folytatásként, idén az Európa a polgárokért, Testvérváros-program keretén belül újabb pályázatot nyert az udvarhelyszéki település: a Változó Európa – Új lehetőségek elnevezésű, 25 ezer eurós projektet Kányád község hét partnerrel közösen valósítja meg: Örkény (Magyarország), Daruszentmiklós (Magyarország), Wörth an der Donau (Németország), Lónya (Breznicki Hum – Horvátország), Nagymad (Obec Mad – Szlovákia), Krasnik (Lengyelország) és Capizzi (Olaszország).

 

Fókuszban a gazdaságfejlesztés

Tegnap reggel a székelyudvarhelyi Küküllő Szállodában tartott sajtóértekezleten György Sándor polgármester elmondta, a projekt célja, hogy a részt vevő országok együtt gondolkodjanak arról, milyen lépéseket tehetnek egy gazdaságilag fejlődő, biztonságos jövőt kínáló településért, figyelembe véve egymás tapasztalatait és a változó európai folyamatokat. Cél ugyanakkor az is, hogy a partnerek hosszú távú és többrétű gazdasági és társadalmi kapcsolatokat építsenek ki egymással.
– Első nyertes pályázatunkban a kapcsolatépítésen, egymás megismerésén volt a fő hangsúly – utalt az előző évi projektre György Sándor. – Ezúttal már gazdasági alapokra szeretnénk helyezni az együttműködést – tette hozzá a településvezető.

Lehetőségek a mezőgazdaságban
Kányád a megye szélén, több, lassan elnéptelenedő falut magába foglaló község. Hét településből áll, a lakosság száma 1163. Ez utóbbi tény miatt kevés sikeres pályázatot tudhat maga mögött a község, hiszen az uniós finanszírozású kiírásoknál gyakran volt feltétel a legkevesebb 2000 lakos. Emiatt infrastruktúrája (vízvezeték- és úthálózata) eléggé elmaradott, jelentős az elvándorlás, az itthon maradó fiatalok nem mernek vállalkozni. Nagy reményeket fűznek a község területén áthaladó két megyei út megyei önkormányzat által kezdeményezett nagyszabású felújítási projektjéhez. Akárcsak a most futó pályázattól, hiszen – mint mondta György Sándor – a részt vevő külföldi települések között több olyan is van, amelyek gazdaságilag prosperálnak, nem szenvednek az elvándorlás, a munkaerőhiány problémáitól. A héten érkező küldöttségek szakemberekből állnak, és várhatóan bevált, jól működő gazdaságélénkítő stratégiákat mutatnak be. Kányádi küldöttség járt már a szlovákiai Nagymadon, a magyarországi Örkényben, és készülnek Daruszentmiklósra is.
– Jó gyakorlatokat próbálunk hazahozni, elérni azt, hogy a fiatalok itthon maradjanak, merjenek vállalkozni, akár azt is, hogy a városból vidékre költözők esetleg éppen Kányádot válasszák – adott hangot reményeinek a kányádi polgármester.
Mint mondta, a legtöbb lehetőség a mezőgazdaságban van, de jó lenne olyan régi, egykor jól működő helyi mesterségek (kovácsmesterség, kádármesterség stb.) felélesztése is, amelyekre ismét van igény.

Konferencia és közvetlen tapasztalatcsere
Ma estére legalább 150 vendéget várnak 6 országból, akiket Székelyudvarhelyen szállásolnak el. Másnap délelőtt konferenciát tartanak a Városháza dísztermében, ahol a szakmai küldöttségek bemutatják településeik sikeres projektjeit, gazdasági életét, Gergely Attila, a Hargita Business Center aligazgatója pedig a helyi gazdaságfejlesztési lehetőségekről beszél. Erre a hétvégére időzítették a kányádi községnapokat (amelynek elődje, az Égei fesztivál közel 40 éves múltra tekint vissza), így a vendégeknek és helyieknek lehetőségük nyílik a közvetlen kapcsolatra, akár együttműködések elindítására is a civil szervezetek, gazdasági szereplők között. A községinapok programja sport- és kulturális, illetve szórakoztató eseményekben gazdag, és szombat este a csíkszeredai Role együttes koncertjével ér véget.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek