Nyár

93

Ez a nyár sem jól kezdődött. Árvizek, pusztítás mindenütt. Mintha csak a sötétség erői működnének. Ha ez nem lenne elég, akkor elég pillantást vetni a bukaresti parlamentre, ahonnan egyfolytában azt üzenik, hogy nem szeretnek minket, magyarokat. A szükségállapot miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt sokan munka nélkül maradtak, a gazdasági élet szinte lebénult.
Ráadásul Székelyföld abban a szerencsétlen helyzetben volt, hogy pont azokban a gazdasági ágazatokban a legtermelékenyebb, amelyeket a leginkább sújtottak a korlátozó intézkedések. Úgy tűnik, nincs velünk az erő és egyre csábítóbb a sötét oldal. Nem csoda, hogy a szociológusok is azt mérték, hogy jóval borúlátóbbak vagyunk, mint a nagyvárosok vonzáskörzetében, azaz viszonylag pezsgőbb gazdasági környezetben élő nemzettársaink. Kinézek az ablakon, most is esik az eső, miközben a villanást gyártom. Nem túl szívderítő látvány. Ilyen átkozott sötét időben valahogy mindentől elmegy az ember kedve. Vagy ahogy manapság szokták mondani: mindentől is. Erre föl az ablakomon sziréna hangja szűrődik be. Baljós árnyak – jegyezhetné meg egy Csillagok háborúja-rajongó.
Hajlamos az ember ilyenkor magába zuhanni és semmivel sem törődni. Ahogy egyik kedvenc csíkszeredai ismerősöm mondaná: „mit tudsz csinálni? Semmit sem tudsz csinálni!” És ezzel együtt nem engedhetjük meg magunknak, hogy összeroskadjunk. Nem állíthatjuk meg a Földet, mert épp ki akarunk szállni. Az élet nem áll meg. Legfőbb ideje hát, hogy összekapjuk magunkat és rendet tegyünk a saját fejünkben. Panaszkodással, önsajnálattal nem megyünk semmire.
Ha vesszük a bátorságot és körülnézünk, láthatjuk, hogy nemcsak baljós árnyak vesznek körül bennünket. A korlátozó intézkedések lassú feloldásával visszatért az élet, és ez nagyon látványosan megjelenik a teraszokon. Elég, ha a szívünknek kedves személy szemébe nézünk, máris tudjuk, hogy milyen címet adna – a Csillagok háborúját rendező – George Lucas az előttünk álló nyárnak. Egy új remény.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.