Nyár végéig még zsúfoltak a vonatok

Nem kapnak megfelelő tájékoztatást az utasok

254

Körülbelül másfél hónapja mindössze egyetlen vasúti kocsival közlekedik a vonat Csíkszeredából a Gyimesekbe, ráadásul az útvonalon rendszeresen közlekedő utazóközönség nem kap érdemi választ a túlzsúfoltság okaira vonatkozóan.

Éppen szerencséjük van a Gyimesekbe utazóknak: emeletes az egyetlen vagonjuk. Bajban a vasúti személyszállítás Fotó: Bányász Anna

Olvasónk, Baliga Béla arról számolt be, hogy korábban, a Karakó-völgyhíd javításának idején a Gyimesek felé tartó vonatot helyettesítő buszok is zsúfoltak voltak, most pedig mindössze egyetlen vasúti kocsiban kell mindenkinek elférnie. Hozzáfűzte: csak olyankor van szerencséjük, ha emeletes a vasúti kocsi, mert ez esetben kétszer annyi a helyek száma.
– Elképesztő, mekkora tumultus van. Mégis az zavar a legjobban, hogy ha bármikor érdeklődünk az információs szolgálatnál, vagy megkérdezzük a kalauzt, az a válasz jön, hogy ők nem tudnak semmit – panaszolta olvasónk.
A közlekedési tárca mintegy két hónapja már jelezte, hogy óriási gondok lesznek országszerte, mert kevés a rendelkezésére álló vasúti kocsi.
– Viccesen szomorú, hogy ezt az információt öntől megkaphatom, de a vasút információs irodájához hiába telefonálok, onnan nem kapok kielégítő választ – mondta Baliga Béla. Hozzáfűzte: amikor Csíkszeredában érdeklődött, azt a választ kapta, hogy Brassóban vannak az illetékesek, akik válaszolhatnak, ott pedig azt kérdezték, hogy miért nem tudta az információt helyben beszerezni. Mesélte, egy alkalommal, amikor – a Karakó-völgyhíd javítása miatt – épp buszjáratokkal helyettesítették a vonatjáratot, hiába várta a buszt a kijelölt helyen, az egyszerűen otthagyta őt. Ezek után pedig hiába telefonált a vasúttársaság honlapján elérhető tudakozó telefonszámára, azt a választ kapta, hogy: „ki kell állni stoppolni”. Hozzáfűzte: ebben az időszakban legalább tudták másfél hónappal előtte, hogy mire számítsanak, azonban ezúttal semmilyen tájékoztatást nem kaptak az utasok, pedig sokan bérletet vásároltak a vonatjáratra.

Vasútikocsi-hiány országszerte
A csíkszeredai vasútállomás vezetőségétől azt a választ kaptuk, hogy országszerte óriási a vasútikocsi-hiány, ezért jár most egyetlen vasúti kocsi a Gyimesek felé is. Előfordult már az is, hogy arra kényszerült az állami vasúttársaság, hogy felfüggesszen egyes járatokat.
Lucian Şova közlekedésügyi miniszter az Agerpres hírügynökségnek július 1-jén adott interjújában elismerte: a Román Vasúttársaság (CFR) órási gondban lesz idén nyáron, mert nem fogja tudni kiszolgálni az utazóközönségét. A tárcavezető beszámolója szerint a CFR mintegy 1200 utasszállító vasúti kocsijából gyatra műszaki állapotuk miatt hozzávetőleg 400-at ki kellett vonni a forgalomból. „Nagyon súlyos a személyszállító részleg helyzete, mert nincs és nem is lesz elég vasúti kocsija, hogy ki tudja szolgálni az utasait, különösen a tengerpartra tartó forgalmat” – közölte akkor a miniszter. A tárcavezető szerint a vasúttársaság száz darab Desiro típusú (Kék nyíl néven ismertté vált) motorkocsi beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást, de várhatóan az sem zárul szeptember–október előtt.
Vasúti személyszállításban dolgozó forrásunktól úgy tudjuk: a tenger felé tartó vonatok élveznek elsőbbséget, ezért ezekhez a vonatjáratokhoz csoportosítottak át igény szerinti számban vagonokat.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.