2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Növényvédelem szelíden

„Amikor a dolgok jól alakulnak, és a helyes irányban haladsz, az örömöd minden egyes pillanattal egyre növekszik – mintha egy csodálatos kert felé igyekeznél. Minél közelebb érsz, a levegő annál frissebb, üdébb, illatosabb. Ez lesz az ismertetőjele, hogy jó irányba haladsz.”

(Osho)

A száraz, csapadékmentes tél és tavasz után sokan fellélegeztünk, amikor június elején bőséges esőhöz jutottak a kiskertjeink. Tekintettel, hogy ilyen szélsőséges az időjárás, ez kedvez a különböző kórokozók és kártevők felszaporodásához.
Elsődleges szempont a növényeink megfelelő tápanyagellátása, mert az egészséges növény jobban védekezik a kórokozók, kártevőkkel szemben, mint sínylődő társa. Az sem jó, ha túl sok tápanyagot kap, mert a növény ellenállósága megromlik. Ismernünk kell a növény tápanyagigényét, és ennek függvényében trágyázzunk. Példaként hoznám fel a hagymát és a paszulyt, mivel a közvetlen trágyázást nem kedvelik, és ezért sínylődik a kertben.
Lényeges szemlélni, figyelni a növényeinket, és bármilyen elváltozást nyomon követni, mert minden folt vagy pókháló figyelmeztető jel lehet számunkra a kertben. Nyitott szemmel járva, ha nem vagyunk meggyőződve az adott elváltozás mivoltáról, forduljunk szakemberhez, mert minél korábban sikerül megfékeznünk a betegséget és a kártevőt, annál kisebb lesz a kár.
Kiskertben nem szükséges egyből vegyszerhez nyúlni, próbáljuk háztáji praktikákkal a fertőzést és kártételt megfékezni. De lássuk csak, milyen kórokozókkal találkozhatunk a kertünkben:
Talán a legismertebb a ragya, mely a paradicsomon és a pityókán jelentkezik, ellene védekezés lehet a bordói lé, mely sok gombás betegség megfékezésére is alkalmazható. A bordói lé elkészítése: 100 g réz-szulfátot (kékhályogkő) feloldunk 5 liter vízben, másik 5 liter vízben 80 g mészport, és a kettő keverése a következő ősi mondás alapján történik: „Rezes banda a meszes gödörbe”, tehát a mészléhez öntjük, azért, hogy ne csapódjon ki a réz-szulfát. Ezzel a készítménnyel kéthetente kell permetezni, eső után.
Lehet alkalmazni a ragyára tejes permetet, melyet 1 rész tej és 9 rész vízzel keverve juttatunk ki. A tejes víz permetet ötnaponta-hetente kell ismételni.
Lisztharmat jelentkezéskor 0,5 kg mezei zsurlót (csikófarkat) negyed órán keresztül főzünk 5 liter vízben, majd a kapott tea kihűlése után ezt használjuk teljes töménységben heti rendszerességgel.
Peronoszpóra ellen 0,5 kg kamillavirágzatot leforrázunk 5 liter vizzel, majd ezt teljes koncentrációban használjuk.

A büdöskének is helye van a kiskertben. Magára vonzza a kártevők figyelmét

Kártevők közül a levéltetű ellen 0,5 kg csalánt 5 liter esővízben erjesztünk 2,3 napig. Majd 20% koncentrációban oldjuk esővízben. Használhatunk 3 db közepes méretű csípős paprikát, feldaraboljuk és 2 liter vízben ázni hagyjuk 3-5 napig, majd leszűrve használjuk.
A levéltetű elleni védekezés sikeressége a hangyák távoltartásán múlik, ellenük vérehullófecskefű-ázalékot öntünk a hangyabolyba. A hangyák ellen hatásosabb a borkősav és porcukor 1:1 arányban való keverése és leszórása. Figyeljünk, hogy méhek közelében ezt ne alkalmazzuk, mert a méhekre is veszélyes lehet.
Pityókabogár ellen fél kg koriander növényt beleteszünk 10 liter forró vízbe, majd fél óra múlva leszűrjük, teljes koncentrációban használjuk.
Pajzstetvek, vértetvek ellen 20 dkg háziszappant 10 liter vízben feloldunk, hígítás nélkül használjuk.
Földibolha ellen 0,5 kg fehérürömhajtást 5 l esővízben 2-3 óráig áztatunk, majd 20-30 percig lassan főzünk. A kész oldatot 5 liter esővízzel hígítjuk.
Lótetű ellen csatornát kell ásni a talajfelszínen, majd a csatorna két végére egy-egy konzervdobozt kell beásni. A csatornába bemászva a lótetű a konzervdobozba beleesik, és innen nem tud kimenekülni.
Csigák ellen 2 dl-es poharat beásunk a talaj felszínéig, majd sört töltünk bele. Az erjedő sör illatára beleesnek a sörcsapdába és megfulladnak (szép halál). Amennyiben sajnáljuk a sört a kertünk védelmére áldozni, akkor a zöldségeságyásba deszkát helyezünk és a napsütötte időben ezek alá húzódó csigákat gyűjtsük össze.
Takácsatka, mely úgy mutatkozik, hogy az alsó levelek sárgulnak-száradnak és vékony fátyolszerű pókháló keletkezik. A kis kártevő a növények levelét szívogatja. Ellenük védekezni 0,5 kg gilisztaüző-varádicsot áztatunk 5 liter vízben, majd 2-3 nap után leszűrve teljes töménységben alkalmazzuk. Még alkalmazhatunk összeültetést: a kultúrnövény mellé büdöskét ültetünk, a takácsatka ugyanis a büdöskét fogja előbb meglepni.
Esőzések után gyakran jelentkezik a fonálféreg, mely növényeink gyökerét rágja meg, főként a hagymánál találkozunk vele. Első ismertetőjele, hogy a hagyma levélzete körcsösödik, majd kiborul. Ellene körömvirágot kell ültetni a hagymaágyásba, mert ez elűzi a kis kártevőket
A kertben minden növénynek megvan a maga ellensége és kórokozója, de a termesztőn és az időjáráson múlik, mennyire tudja átvészelni a külső behatásokat az adott növény. Járjunk nyitott szemmel kertünkben és próbáljunk minél egészségesebb terményt rakni családunk asztalára, mert termelni mindenki képes, de nem minden termény tápláló is.
Áldásos kertészkedést kívánok!

Ferencz Lehel
kertészmérnök

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb