Novembertől ismét csökken a pontszámhatár

Farmfejlesztési támogatás hegyvidéki növénytermesztőknek

101

A szeptemberi érdektelenség után októberben sem kapkodtak a hegyvidéki övezetben tevékenykedő növénytermesztők a farmok, illetve gép- és eszközparkok fejlesztésére felajánlott 26 millió eurós vissza nem térítendő pályázati támogatásra: az AFIR-hoz tegnapig egyetlen pályázat sem érkezett. A 4.1-es intézkedés kiírásán novembertől akár 80 ponttal is finanszírozást nyerhetnek a gazdák. A minőségi pontszámhatár minimumra való csökkentésére azonban márciusig várni kell.

Pályázati támogatásból vásárolt erőgép Dánfalván. Érdemes munka Fotó: Domján Levente / archív

Hiába hirdették meg lassan két hónapja, vélhetően a magas pontszám-követelmények miatt továbbra sem érkezett pályázat a farmfejlesztési beruházásokat támogató 4.1-es intézkedés hegyvidéki növénytermesztőknek szóló kiírására – derül ki a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) honlapján elérhető adatokból. Azoknak a gazdáknak, akik fejlesztési projektjeiket a magas minőségi pontszámhatár miatt nem tudták benyújtani, jó hír, hogy az október eleji 5 pontos csökkentés után novembertől további 5 ponttal, immár 80 pontra apad a küszöbérték. Ez egyben azt is jelenti, hogy azok a pályázók, akik szeptember vagy október folyamán előkészített pályázati anyagaikkal nem tudták teljesíteni a kezdeti magas – indulásként 90 pontos, majd októbertől 85 pontos – minőségi pontszámhatárt, a jövő hónaptól már némileg kevesebb pontszámmal is eséllyel pályázhatnak.
A projektek elbírálásához kellő minőségi pontszámhatár egyébként a következő hónapokban tovább csökken: decemberben 75 pont, januárban 70, februárban pedig már 65 pont elérése is elegendőnek bizonyulhat a pályázat támogathatóságához. Amennyiben a hegyvidéki növénytermesztőknek elkülönített 26 millió eurós támogatási keretösszeg időközben nem fogy el, a farmfejlesztési intézkedésre pályázó gazdák üzleti tervei március folyamán, azaz a kiírás utolsó hónapjában akár már a minimálisan megkövetelt 25 ponttal is finanszírozást nyerhetnek. A lehetőség mindenesetre nyitott, hiszen az AFIR a 150 százalékos szabály miatt 39 millió eurós összértékig fogadja a pályázatokat.
A farmok fejlesztését, gépek, mezőgazdasági eszközök vásárlását támogató 4.1-es intézkedés nyár végén közzétett kiírásai közül egyébként már csak a hegyvidéki növénytermesztőknek szóló alintézkedés érhető el: a többi, azaz a kis- és családi gazdaságoknak, a síkvidéki növénytermesztőknek, valamint a hegyvidéki és a síkvidéki állattenyésztőknek szóló kiírásokon a beérkezett pályázati igénylések alapján már pár nap, illetve pár hét alatt kimerültek a célra elkülönített támogatási pénzalapok. A 4.1-es intézkedésen belül a családi farmok és kisgazdaságok fejlesztésére szánt 59 millió eurós finanszírozási forrást 173 pályázattal, a nem hegyvidéki övezetben gazdálkodó növénytermesztőknek kínált 53 millió eurót 67 pályázattal, a hegyvidéki állattenyésztőknek felajánlott 54 millió eurót 56 pályázattal, az ország nem hegyvidéki övezeteiben élő állattenyésztőknek elkülönített 111 mil­lió eurót pedig 268 pályázattal „kötötték le” a gazdák.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek