Novemberi tejtermelési statisztika: Apadt a feldolgozott tejmennyiség

112

Októberhez képest jelentősen visszaesve, közel 6 ezer tonnával, azaz mintegy 7 százalékkal kevesebb tejet dolgoztak fel novemberben a hazai tejüzemek: a friss és érlelt tejtermékek gyártásához a múlt esztendő utolsó előtti hónapjában a feldolgozók a tejtermelőktől 81 349 tonna tejet vásároltak fel, 2019 első tizenegy hónapjában pedig összesen 1 millió 37 ezer tonnát – mutat rá legfrissebb, napokban megjelent tejipari jelentésében az Országos Statisztikai Intézet (INS). A felvásárlási átlagárakról az intézet sajnos nem közölt adatokat.

Az előző hónapban vásárolt mennyiséghez képest egyébként 6,6 százalékkal csökkent a külföldről rendelt nyers tej mennyisége is: az ország határain kívülről novemberben 11 173 tonnányi tejet importáltak a romániai tejgyárak. A tavalyi első tizenegy hónap ideje alatt az import tej mennyisége egyébként megközelíti a 97 ezer tonnát, ami a hazai tejtermelők szempontjából nem kevés, ám a 2018. január-novembere között behozott 114 ezer tonnától így is több, mint 15 százalékkal marad el. A novemberben feldolgozott tej átlagosan 3,87 százalékos zsír- és 3,31 százalékos fehérjetartalmú volt, az év tizenegy hónapjára kivetítve ugyanez a két minőségi paraméter 3,80, valamint 3,28 százalékot mutatott.

Novemberben a tejüzemekbe került nyersanyag nagy része – közel 29 ezer tonna – palackozott étkezési tejként hagyta el a gyárkapukat, míg tejfölből 5472 tonnát, savanyított tejtermékekből 17 ezer tonnát, vajból pedig 936 tonnát készítettek. Sajtok formájában az év utolsó előtti hónapjában 7318 tonna került az élelmiszerboltok polcaira, ebből 6540 tonnányi sajt tehéntejből készült – számolt be az INS.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek