November végén döntenek glifozát-ügyben

103

Minősített többség hiányában november végére elhalasztották az uniós tagállamok legutóbbi brüsszeli tanácskozásukon a glifozát tartalmú növényvédő szerek használati engedélyének ötéves meghosszabbításáról szóló döntésüket. Az Európai Unió tagállamaiban a glifozát hatóanyagú készítményeket jelen állás szerint december 15. után már nem használhatják a gazdák.

Búzát permetező gazda. Kérdéses, hogy december 15-e után használhatják-e a glifozát hatóanyagú szereket Fotó: Domján Levente

Sokadik nekifutásra sem született döntés arról, meghosszabbítják-e a glifozát 2017. december 15-én lejáró engedélyét az Európai Unióban. A tagálla­mok közül a november 9-i szavazáson tizennégy a hosszabbítás mellett, kilenc pedig ellene szavazott, míg öt tagország tartózkodott az Európai Bizottság illetékes testületének ülésén. A tagállamok a végleges állásfoglalást ez alkalommal a minősített többség hiánya miatt nem hozhatták meg, így a döntést ismét elhalasztották. A hatóanyag engedélyezéséről a tagállamok képviselői legközelebb várhatóan november 27-én döntenek.
Az Európai Bizottság 2016 júniusában a rákos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tett gyomirtó használati engedélyének 10 éves meghosszabbítására tett javaslatot. Végül tagországi ellenállásra – a végső döntés meghozataláig – 18 hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbítás mellett döntöttek. A környezetvédők azonnali tilalom mellett érvelnek, amíg a termelői szakszervezetek a szer használati engedélyének 15 éves meghosszabbítását szeretnék elérni.
Október végén az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén arról határozott, hogy a glifozát tartalmú növényvédő szerek háztartási használatát azonnal, a mezőgazdasági felhasználását 2022. december 15-i határidővel be kell tiltani. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb – és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt – gyomirtóját. A franciaországi székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szakértői szerint a glifozát jelentette rákkockázat főleg azok esetében áll fenn, akik foglalkozásukból adódóan vannak kitéve a szer hatásainak. Az otthoni kertészkedés szempontjából a glifozát nem jelent kockázatot – jelezték.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek