November 7. és Bill Gates kísérletei

100

Míg Európa – vagy más megközelítésből: a keresztény világ – keleti felében a múlt kísérteteivel vagyunk elfoglalva, a nyugati világot olyan dolgok is foglalkoztatják, mint például a vécé újrafeltalálása.
Ma ugye november 7-e van, az a nap, amelyet hosszú ideig a Nagy Októberi Szocialista Forradalom kitörésének napjaként ünnepelt a szovjet uralom befolyása alatt álló keleti tömb. Gyermekként történelemórán tanultunk arról, hogy az Auróra cirkálóról adták le a Téli Palota megrohamozásának megkezdését – azaz a bolsevik forradalom kitörését – jelző lövést, s meséltek a nap jelentőségéről, arról, hogy miként változtatta meg ez a nap a világot. Nos, ha a világot nem is, de a világ történelmét mindenképpen megváltoztatta. Eleinte a kontinensnyi Oroszországban, az első világháborút követően ideig-óráig a vele szomszédos országokban honosodott meg az új rendszer, majd a második nagy világégés után ötven évig meghatározta Európa keleti felének mindennapjait, s megszabta a nyugati félteke politikáját, fegyverkezését, de oktatási és tudományos életét is. A nosztalgiázók a nagy forradalomra emlékeznek, nekünk a nagyszüleink és szüleink elbeszéléseiből ismert osztályharcos idők jutnak eszünkbe, vagy a megszorításoktól terhes nyolcvanas évek – s nem tölt el jó érzéssel. De hát ilyenek vagyunk mi, kelet-európaiak, magyarok: szeretünk a múlton merengeni, dicsfényében megfürödni, hogy a ma bajait, gondjait feledjük.
A nyugatiak a jelek szerint inkább a mával foglalkoznak, nem töltik a drága időt a múlt boncolgatásával – jó-jó, mondhatnák a rosszmájúak, hiszen múltjuk sincs! –, s a jelen gondjainak feltérképezésével, megoldásával a jövőt akarják biztosítani.
Bill Gates, a Microsoft-guru vagyonokat költ a vécé újra­feltalálására. Abból indul ki, hogy a ma korszerűnek tudott, a higiéniai és környezeti gondokra megoldást nyújtó vízöblítéses angolvécé csupán a civilizáltnak mondott nyugati világban jelent megoldást, a Föld lakosságának mintegy negyven százaléka nem élvezi áldásait. A bolygó lakosságának ugrásszerű, folyamatos növekedésének velejárója egyrészt a vízöblítéses féltekén a víz tisztításával és a visszamaradó káros anyag feldolgozásával járó gondok sokasodása, másrészt a vízöblítés-mentes féltekén a népességnövekedés higiéniai gondok súlyosbodását, a fertőzésveszély növekedését eredményezi. Bill Gates sz…kavarásának immár könyvtárnyi irodalma van, az általa finanszírozott, témába vágó kísérleteinek eredményeiről vagy kudarcairól szóló sajtóbeszámolók időnként bejárják a világot, hümmögést, fejcsóválást, netán elismerést váltva ki a médiafogyasztóban.
Holott itt is csupán arról van szó, hogy míg mi a múlton merengünk, néha öncélúan, mások a jövőn agyalnak, s próbálnak lépést tartani a korunkra jellemző gyors változásokkal. Míg a vécéhasználat tekintetében hosszú évszázadokig, netán évezredekig nem történt semmi, alig pár száz éve jelent meg mifelénk a kert végi fabudi – használóit polczonszarónak bélyegezték a korral lépést tartani nehezen tudó, az új ellen elzárkózó kortársak, mint kiderül Kozma Mária író Volt egyszer… című, lapunkban közölt frappáns kultúrtörténeti sorozatából. Holott e téren már voltak más népeknek, kultúráknak más vívmányai is a földbe szúrt karón kívül. S ha jól visszagondolunk, olvasóink jelentős része pár évtizeddel ezelőtt még nem bent „járt ki”, nem volt vízöblítéses illemhely, de még fürdőszoba sem volt a házban.
Az élet azonban pörög körülöttünk, a történelem és annak értelmezése is sűrűn változik. A gyors technológiai változások életünket is jelentős mértékben megváltoztatják. S időként korok, örök érvényűnek hitt ideológiák kerülnek a történelem klozettjébe. Csupán bűzük érződik még hosszú ideig.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek