November 30-ig igényelhető az aszálykártérítés

41

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen (APIA) keresztül kárenyhíti a mezőgazdasági minisztérium az idén április–szeptember közötti aszályos időjárás nyomán 30 százaléknál bizonyítottan nagyobb terméskiesést elszenvedő gazdákat. A kártérítés korántsem teljes körű: különbséget téve a jogi és magánszemélyek között legfeljebb az aszálykárok 20 százalékát fedezi. A gazdák kártérítési igényléseit november 30-ig fogadja az APIA.

Egy hónap áll a Hargita megyei aszálykárt szenvedett gazdák rendelkezésére, hogy a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) csíkszeredai központjához benyújtsák kártérítési igényléseiket. Minderre jogalapot az egy hete elfogadott, ám a Hivatalos Közlönyben csak október 27-én publikált 45-ös számú sürgősségi kormányrendelet teremt.
A jogszabály értelmében kártalanításra jogosultak azok a területalapú támogatást igényelt jogi és magánszemélyek – utóbbiak közé sorolják az engedélyezett magánszemélyeket (PFA), illetve a farmjukat egyéni és családi vállalkozás (II, IF) keretében vezetőket is –, akiknek szántóföldi növénykultúráiban, illetve legelős és kaszálós területein az idén április–szeptember közötti száraz, aszályos időjárás legkevesebb 30 százalékos terméskiesést okozott, erről pedig hivatalos bejelentés és kárfelmérési jegyzőkönyv is született. Hargita megyéből az aszálykár-bejelentési procedúrát 2266 termelő járta végig, ez alapján a Hargita megyei mezőgazdasági kultúrákban idén keletkezett aszálykár nagyságát a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság közel 13 millió lejre számítja. A felmérés szerint a szárazság a megyéből 25 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet érintett 30 százaléknál bizonyítottan nagyobb mértékben: ebből 12,5 ezer hektárt legelőként, 8,1 ezer hektárt kaszálóként műveltek a gazdák.
A héten közzétett kormányrendelet azonban nemcsak a növénykultúrák, hanem a kártérítési összegek megállapításában is éles különbséget tesz a magán és jogi személyiségű gazdálkodók között: előbbiek csak a cégeknek, agrárvállalkozásoknak felajánlott hektáronkénti kártérítési összegek felére jogosultak. A kártérítést ugyanakkor a terméskiesés kárfelmérésben meghatározott százalékarányá-
ra fizetik, így például annak az egyéni gazdálkodónak, akinek burgonyaültetvényében 40 százalékos aszálykár keletkezett, a kifizetési ügynökség csupán a célra felajánlott – 100 százalékos aszálykárra meghatározott 1130 lej – 40 százalékát fizeti, azaz hektáronként 452 lejt. Ugyanilyen feltételek mellett a burgonyát jogi személyként termelő gazdának 40 százalékos terméskiesés mellett már 904 lejt folyósítanak.
Az APIA megyei központjaiban benyújtható aszálykár-térítési kérelemhez a magánszemélyek esetében a személyigazolvány másolata, a termelői bizonylat másolata, érvényes bankszámláról szóló igazolás, valamint az aszálykárok felméréséről készült jegyzőkönyv másolata szükséges. Az aszálykár-térítési igénylések benyújtási határideje: november 30.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.