November 13-án ünnepelhetünk

42

Hivatalosan is ünnepnappá válik november 13-án Romániában a Magyar Nyelv Napja. Az erről szóló törvénytervezetet a szenátus után kedden a képviselőház is elfogadta. A jogszabály értelmében a Magyar Nyelv Napját a hazai tanintézetekben is megünnepelhetik, a rendezvényeket pedig a helyi önkormányzatok anyagilag is támogathatják.

November 13-án Magyarország után immár Romániában is hivatalos ünnepnek számít a Magyar Nyelv Napja. Az RMDSZ képviselői és szenátorai által tavasszal beterjesztett törvénykezdeményezésről – döntőházként – kedden szavazott a képviselőház. A magyar nyelv ünnepnapjának elfogadását júniusban a szenátus ellenszavazat nélkül megszavazta, így hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.
A törvény előírja, hogy az önkormányzatok pénzösszegeket különíthetnek el költségvetésükből a kulturális események lebonyolításának céljából és a közszolgálati tévé, valamint a rádió beemelheti műsorrácsába az eseményekről szóló tudósításokat. Ugyanakkor a magyar tannyelvű iskolák ünnepélyes keretek között is megemlékezhetnek a Magyar Nyelv Napjáról. A törvénytervezet indoklásában a kezdeményezők megemlítik, hogy miután az ENSZ 1999-ben február 21-ét az anyanyelv világnapjává nyilvánította, a parlament több kisebbség esetében is törvényt fogadott el az illető közösség nyelvének napjáról. Így például Romániában szeptember 28-a a szlovák, december 13-a pedig a tatár nyelv napja.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor a lapunkhoz eljuttatott közleményében az RMDSZ parlamenti frakcióinak és a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) is megköszöni, hogy beterjesztették és végigvitték javaslatát.
– A megyei tanácsok szövetsége gyakran kikéri a tanácselnökök véleményét egy-egy törvényjavaslatról, tavaly év végén figyeltem fel a bolgár nyelv napjáról szóló tervezetre. Tekintve, hogy Romániában több mint 1,2 millió magyar nemzetiségű polgár él, indokoltnak tartom, hogy minden évben november 13-án azokon a romániai településeken, ahol magyarok élnek, kulturális eseményekkel ünnepeljék a magyar nyelvet, a helyi önkormányzat támogatásával, egy időben a magyarországi és más országbeli rendezvényekkel. Erről szóló javaslatomat még a tavasszal elküldtem tanácselnök és RMDSZ-es képviselő és szenátor kollégáimnak, akik beterjesztették és végigvitték, aminek nagyon örvendek, és köszönöm nekik. Meggyőződésem, hogy más alkalommal is felkarolják ötleteinket. Nem utolsósorban köszönöm Ferencz Angélának, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetőjének, hogy segített a javaslat összeállításában – nyilatkozta Borboly.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek