Növelni kell a nyájat őrző pásztorkutyák számát?

60

Nincs egyetértés a vetéseiket féltő növénytermesztők és a téli legeltetéshez ragaszkodó juhtartó gazdák között. A véleménykülönbség a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságában tegnap újratárgyalt vadászati törvény vitáján ismét napvilágra került. Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter viszont a kérdést már megoldottnak tekinti. Azt is elmondta, a megoldást hogyan képzeli el.

A pásztorkutyák számát korlátozó vadászati törvény a gazdák tulajdonosi jogait sérti
A pásztorkutyák számát korlátozó vadászati törvény a gazdák tulajdonosi jogait sérti

Újabb indulatokat generált a juhászok nemtetszését kiváltó vadászati törvény kapcsán tegnap tartott szakbizottsági vita. A parlament alsóházának mezőgazdasági és vidékfejlesztés szakbizottságának tegnap délutáni ülésére ugyanis a mezőgazdasági minisztérium képviselői mellett a gazda-érdekvédelmi szervezetek vezetőit is meghívták, akik viszont – két táborra szakadva – már a szakbizottság előtt összekülönböztek egymással.
Laurenţiu Baciu, a Romániai Mezőgazdasági Termelői Egyesületek Ligájának (LAPAR) elnöke a növénytermesztőknek okozott károkra utalva a törvények tiszteletben tartását kérte számon a juhászokon. Felszólalásában a téli legeltetési időszakot kifogásolva leszögezte: a nyájaknak nincs mit keresniük a mezőgazdasági kultúrákkal bevetett szántóterületeken.
– Az állattartóknak is meg kell érteniük, hogy léteznek határok. Én tisztelem az ő üzleti vállalkozását, ő pedig tisztelje az enyémet. Tudniuk kell, hogy ha állatot tartanak és az állatokból pénzt akarnak keresni, akkor a megfelelő takarmánymennyiséget is biztosítaniuk kell – hangsúlyozta a tegnapi szakbizottsági vitán Baciu.
Petre Eugen Gonţea, a Hegyvidéki Juhtenyésztők Szövetségének elnöke viszont merőben más sérelmekről beszélt. Úgy vélte, a pásztorkutyák számát korlátozó vadászati törvény a gazdák tulajdonosi jogait is sérti: szabad mozgást biztosítva a vadászoknak a gazdák magánterületein, emellett a haszonállatok legeltetését a december 6. és április 24. közötti időszakban tiltva, még a gazdák saját tulajdonú legelőin is lehetetlenné teszi.
A szakbizottsági vitát megelőző napon – a Realitatea TV-nek nyilatkozva – ugyanakkor Achim Irimescu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter is meghökkentő javaslattal állt elő, bejelentve: a szaktárca a pásztorkutyák ügyében is megállapodásra jutott a vadászati törvény ellen tiltakozó juhosgazdákkal. A megoldást pedig a miniszter a nyájakat őrző pásztorkutyák számának jelentős növelésében látja: e szerint a háromszáz egyedes nyájakat hat pásztorkutya őrizhetné, ám a kutyák száma minden további 100 juh esetében eggyel nőhetne. Így például – számolta Irimescu – az ezeregyedes nyájak őrzésére a juhosgazdák összesen tizenhárom kutyát tarthatnának. Erre pedig a Romániában elő 6 ezer egyedes medvepopuláció, illetve az elszaporodott sakálok száma miatt van szükség – fejtegette a hírtelevízió kamerája előtt a tárcavezető.
A vadászati törvény egyébként a nyájat kísérő pásztorkutyák számát a hegyvidéken három, a dombvidéken kettő, míg síkvidéken egy kutyában határozza meg.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.