Növelik a keretet

48

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) tárgyalásokat folytatott a háziorvosok képviselőivel, és az egyeztetések nyomán számos módosítás bekerült a 2018-as évre vonatkozó keretszerződésbe. Többek között az, hogy jövőre 17 százalékkal növelik az alapszolgáltatásokra szánt keretösszeget.

Mint arról legutóbbi lapszámunkban beszámoltunk, a Háziorvosok Országos Társasága és a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége bejelentette, hogy 2018. január 3-tól a családorvosok nem nyújtanak ingyenes szolgáltatásokat, ugyanis nem hajlandóak aláírni az egészségbiztosítási pénztárral kötött keretszerződés meghosszabbításáról szóló kiegészítő iratot.
Florian Bodog egészségügyi miniszter még múlt csütörtökön, a háziorvosok érdekképviseleteinek bejelentése napján közölte, hogy javasolja az alapszolgáltatási hálózatra szánt keretösszeg 278 millió lejjel való bővítését 2018-ra, miután tárgyalt a CNAS képviselőivel a családorvosok követeléseiről.
Pénteken az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleményt adott ki, amelyben rámutatnak, hogy költségvetésükben – amelyről a parlamentben még a múlt héten vitáztak – az idei évhez képest jövőre 17 százalékkal emelik az elszámolható szolgáltatásokra szánt keretet. A közlemény szerint a háziorvosok bevételei is átlagban ilyen arányban nőnek majd, elérve összesen a kétmilliárd lejt.
Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője továbbá arról tájékoztatott, hogy a jelenleg is érvényben lévő keretszerződéseket jövő év március 31-ig hosszabbítják meg.
A háziorvosok egyébként azért voltak elégedetlenek, mert a kormány a jövő évi költségvetés tervezetében eredetileg alig növelte a szolgáltatásaik elszámolására szánt keretet. Azt kérték, hogy az alapvető egészségügyi ellátás biztosítására szánt összeg az Egységes Országos Egészségbiztosítási Alap 10 százalékát tegye ki, a költségvetés-tervezet értelmében azonban ez 5,8 százalékon maradt volna.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.