Növekvőben az egészségügyre szánt keret

107

Többet költhetett tavaly a betegek ellátására a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár, mint az azt megelőző évben – derül ki az intézmény által szerkesztőségünknek eljuttatott éves mérlegből. A biztosítási pénztár a rendelkezésére álló összegnek mintegy 99,99 százalékát fordította az egészségügyi ellátásra.

A megyei biztosítópénztár. Hatékony évet zártak Fotó: László F. Csaba

Az intézmény 2017. december 31-ével záruló kimutatásában hangsúlyozzák, hogy a kitűzött céloknak megfelelően a rendelkezésre álló éves költségvetést sikerült felhasználniuk, tehát a biztosított keretet nem lépték át. A közel 100 százalékban felhasznált összeg tavaly 338,59 millió lej volt, ez a 2016-ra jóváhagyott összegnél 19,44 százalékkal magasabb. A kimutatásban azonban megjegyzik, hogy ez a mennyiség még így sem volt elengendő a megye lakosságának teljes szükségletére.
Jelentős előrelépés történt az egyes egészségügyi szolgáltatások terén. Sok esetben rövidültek a várólisták, ezzel arányosan 11 százalékkal többen igényeltek különböző úgynevezett paraklinikai vizsgálatokat, itt főként radiológiai, CT-, valamint mágnesesrezonancia-vizsgálatra kell gondolni.
Az egészségbiztosítási pénztár közel 8 százalékkal többet költött tavaly az alapellátási szektorra, mégis 2 százalékkal kevesebben látogattak el a háziorvosukhoz, mint tavalyelőtt. Hasonlóak az adatok a klinikai szolgáltatások terén is: miközben az ágazatra közel 10 százalékkal többet költött az egészségbiztosító tavaly, mint tavalyelőtt, 8 százalékkal kevesebben vették igénybe a szolgáltatásokat.
A támogatott fogorvosi ellátásra 21,16 százalékkal nagyobb összeget fordítottak, és 12 százalékkal többen is használták ki a lehetőséget. Az otthoni betegellátásra fordított összeg pedig 19 százalékkal nőtt. Tavaly 18 százalékkal több személy szorult bennfekvéses kórházi ellátásra, amelynek a költségvetése azonban csak 6,78 százalékkal nőtt. Az árkedvezménnyel vagy térítésmentesen vásárolható orvosságok terén azonban jelentős csökkenés volt tapasztalható: 28,51 százalékkal kisebb összeget fordítottak az ártámogatott gyógyszerekre, ám az ezek megvásárlására jogosult személyek száma 4 százalékkal nőtt. A közleményben megfogalmazott magyarázat szerint ennek oka, hogy tavaly csökkentek a gyógyszerárak.
Idénre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mintegy 34 milliárd lejes költségvetést irányzott elő országszinten, ez 18 százalékkal magasabb összeg, mint amennyiből 2017-ben gazdálkodtak. A növekedés természetesen a Hargita megyének szánt költségvetés növelését is jelentené. A pontos összeg akkor válik ismertté, amikor az országos hatáskörű intézmény leosztja azt a megyéknek.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek