Növekszik a tanárok átlagéletkora

Minden állás betöltve

141

A tanévkezdésre minden tanári állást betöltött a tanfelügyelőség – tudtuk meg Waczel Ferenc humánerőforrásért felelős tanfelügyelőtől. Ennek ellenére a térségben azzal is számolni kell, hogy a pedagógusok átlagéletkora egyre növekvő tendenciát mutat és a tanfelügyelőségnek szakképzetlen munkaerőt is alkalmaznia kell ahhoz, hogy a tanórákat mindenhol legyen, aki megtartsa.

Tanóra egy Hargita megyei iskolában. Egyre kevesebb fiatalt vonz a pedagógusi szakma Fotó: László F. Csaba / archív

A tanórákat meg kell tartani, a tanerőhiány ennek nem lehet akadálya, éppen ezért Hargita Megye Tanfelügyelősége minden évben szakképzetlen, illetve nyugdíjas pedagógusokkal, helyettesítőkkel pótolja a be nem töltött tanári állásokat.
A valódi tanárképzés hiányáról, a pályaelhagyásról legutoljára négy évvel ezelőtt szervezett vitaindítót a megyei önkormányzat, akkor 425 állás volt meghirdetve a megyében, de a 2018–2019-es tanévre ez a szám megkétszereződött, meghaladva a nyolcszázat. Már akkor elhangzott az is, hogy a térségben az ötven év feletti pedagógusok vannak túlsúlyban és több tantárgy esetében – például matematika – fiatalokra, pályakezdőkre lenne szükség.
– A pedagógusok átlagéletkora továbbra is növekvő tendenciát mutat, hiány van a fiatal pályakezdőkből, valószínűleg ennek a gyenge kezdőfizetés az egyik oka – mondta Waczel Ferenc tanfelügyelő.
Hargita megyében főként oktatómesterekben és a szakoktató tanárokban van hiány, ezekre az állásokra idén is kevés volt a jelentkező és még kevesebb azoknak a száma, akik jó értékelést kaptak az állás betöltéséhez szükséges versenyvizsgán. A tanfelügyelőség statisztikai adatai szerint a meghirdetett 850 tanári állásból a szülési szabadságok, igazgatói lemondások, nyugdíjazás következtében 965 állás lett. A meghatározatlan időre szóló 55 állásból 33-at foglaltak el, további 606 meghatározott időre szóló, egész vagy részmunkaidős munkahelyet osztott szét a tanfelügyelőség.
– Ahhoz, hogy minden állást betöltsünk, 59 szakképzetlen személyt is kellett alkalmaznunk, illetve 174 nyugdíjast hívtunk vissza dolgozni, de még így is vannak pluszórák, amelyeket a tanárok között osztottunk szét – részletezte a tanfelügyelő.
Hosszú távon szintén problémát fog jelenteni, hogy egyre kevesebben jelentkeznek a vidéki iskolákban meghirdetett tanári állásokra, főként a nehezen megközelíthető iskolákba. Ezt támasztja alá az is, hogy a szakképzetlen tanárok aránya vidéken még mindig magasabb, mint a városokban.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek