Nosztalgia és a kisközösségek ünnepe

27

Szent Péter és Pál napja a gyer­gyó­csomafalviak búcsús ünnepe: az apostolok tiszteletére szentelt templomban tartott búcsús szentmise és a köréje épülő falunapok idén eltérnek az elmúlt évek gyakorlatától. Nosztalgiázásra, kis közösségekben való ünneplésre biztatják a lakókat, amelyhez a helyi önkormányzat kisebb rendezvényekkel társul.

A járványügyi helyzet és a korlátozott lehetőségek miatt idén más jellege lesz a falunapoknak, mint az elmúlt években. Néhány kis létszámú, szabadtéri rendezvényt mindenképp tartunk, ezeken túl arra biztatjuk a csomafalviakat, hogy kis közösségekben, otthon ünnepeljék meg a község jeles ünnepét – mondta a rendezvények kapcsán Márton László Szilárd polgármester.

Szombaton, június 27-én a gyermekeké lesz a főszerep: a Halvirág Bábszínház Diófácska című bábjátékát láthatják, valamint a Gyertek haza, ludaim című, udvarhelyszéki gyermekjátékokat ismertető könyv bemutatójára is sor kerül a művelődési ház szomszédságában, a tornaterem és a sportbázis épülete közötti téren. A legkisebbeket rajzpályázattal is megszólítják: a búcsús ünnepkörről szóló kedves emlékeiket várják rajzban csütörtökig a helyi turisztikai irodába. 

Ugyancsak szombatra olyan sport- és szabadidős tevékenységeket is terveznek, amelyek kevés résztvevővel zajlanak és esetükben be lehet tartani az előírt óvintézkedéseket. A tervek szerint lesz íjászverseny, lábtenisz, és a csomafalvi kártyajáték, a preferansz kedvelői is játszhatnak szabadtéren elhelyezett asztaloknál, hármas csoportokban.

Csomafalván jár a nóta elnevezéssel a kisközösségek megerősödését szolgáló programra biztatják a falu lakóit.

Úgy is mondhatjuk, hogy házhoz megy a falunap, hiszen a kisközösségeket alkotó családok, szomszédságok, komaságok, baráti társaságok jó szokás szerint összegyűlnek ilyenkor, mi pedig zenészcsapatokat vinnénk körbe a falun szekéren vasárnap délután. Ahol be van jelentve kisközösségi ünnep, oda ellátogatunk, zenével, jókedvvel és egy kis ajándékcsomaggal – vázolta az elképzeléseket Márton László Szilárd.

Hétfőn a zászlófelvonást és a búcsús szentmisét követően nosztalgiázni hívják a falu lakóit: Falunap egykor címmel fotókiállítás lesz a főtéren, a Gyergyói Fotóklub közreműködésével. Az eseményhez 2009-nél régebbi fényképeket várnak holnap délutánig a polgármesteri hivatalba, amelyeket kiállítás után visszajuttatnak tulajdonosaikhoz.

Boncina-Székely Szidónia

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.