Norvégiát és Amerikát is meghódítják

68

Kitörést jelenthet ez az év a Szé­kelyföldi Legendáriumnak. A rajz­filmstúdió csapatát Los Angelesbe és Milánóba invitálták, a norvégok pedig a legendáriumos székely recept szerint készítenék el saját legendagyűjteményüket. Felrajzolták a nemzetközi térképre a Székelyföldi Legendáriumot.

Csapatépítő a Daniel-kastélyban

Nemcsak itthon, szűk pátriájában, de nemzetközi szinten is egyre népszerűbb, elismertebb a Fazakas Szabolcs által megálmodott és létrehívott Székelyföldi Legendárium. A csapat többéves, buktatóktól sem mentes, kitartó munkája nem volt hiábavaló: a székelyföldi legendák gyűjteménye, az azokat feldolgozó rajzfilmek népszerűsége vitathatatlan, hírük szárnyra kelt, egyre távolabbi vidékekről érdeklődnek irántuk.
A csapat múlt hétvégén az olaszteleki Daniel-kastélyban vett részt ötnapos, szemináriummal egybekötött csapatépítőn, amelyet a Román Kulturális Minisztérium és a Norvég-Island és Liechtenstein Alap támogatott. A romániai magyar kisebbség szellemi és épített örökségének a népszerűsítése, valamint tapasztalatcsere és új együttműködési lehetőségek keresése címmel megrendezett találkozón a norvég felet Anne Magnussen filmproducer, a Dikkedokken Film munkatársa képviselte. A norvég filmproducer saját alkotását, Az ember, aki 75 nyelven beszél című dokumentumfilmjét mutatta be, amelynek kapcsán érdekes technikai megoldásokra hívta fel a rajzfilmes csapat figyelmét és értékes szakmai útmutatásokat is adott.
Tartalmas, eredményes volt a norvég–székely találkozó, amely lehetőséget kínált a beszélgetésre, tapasztalatcserére, többek közt a Norvégiában élő sami nép kulturális értékeinek a megismerésére is – számolt be Fazakas Szabolcs. Úgy vélekedett: norvégiai samik és a hazánkban élő kisebbségek között levő hasonlóságok feltérképezése azért is volt jelentőségteljes, mert egyetértettek Anne Mag­nussennel abban, hogy a többség kultúrájának részét képező nemzeti kisebbségek kulturális örökségének a megismerése elengedhetetlenül fontos.
Elmondta, a találkozón részletesen bemutatta a Legendáriumot és a két jelenleg futó, nagyszabású projektjét, a legendákat feldolgozó rajzfilmsorozatot és a Szejkefürdőre tervezett Mini Erdélyi Parkot.
„A találkozón bemutattam a Szé­kelyföldi Legendárium projektet a kezdetektől, a rajzfilmes törekvéseinkről meséltem, majd a szejkefürdői Mini Erdély Park koncepciónkat is ismertettem. Anne-nak nagyon megtetszett a projektünk, ő azzal a céllal érkezett, hogy „knohau” cserét valósítsunk meg, és tanácsokat adjon, de amint megismerte a munkánkat, azt mondta, hogy tanácsadás helyett inkább a jövőbeni lehetőségeket keressük, így a találkozó többi részét erre is használtuk. Előkészítettük a Legendárium rajzfilmsorozatnak és a stúdiónak az európai támogatások lehívását, beszéltünk a Mini Erdély Park jövőjéről is. Anne Magnussen szerint ez a projektünk óriási potenciált jelent a régiónak. Nagyon tetszett neki, hogy Erdély virágkorát mutatjuk be a parkban, ehhez is akar nekünk nyugati támogatókat szerezni” – részletezte Fazakas. Hozzáfűzte: az olaszteleki találkozón a norvég vendégnek nemcsak a székelyföldi legendák világából adtak ízelítőt, bemutatták neki a híres kovácsmester, Nagy György műhelyét, elvitték a baróti múzeumba és Elek apó házához is.
„A találkozó végén a folytatásra ráztunk kezet, és a norvégiai producer felvetette a lehetőségét, hogy mivel Norvégiában nincs a Legendáriumhoz hasonló projekt, készítsük el. A Székelyföldi Legendárium egy európai védett márka, így vállaltuk, hogy amennyiben tényleg igénylik, akkor a székelyföldihez hasonlóan elkészítjük velük együtt a Norvég Legendáriumot” – újságolta a közös jövőbeli terveket Fazakas Szabolcs.
Hozzátette: a Székelyföldi Le­gendárium más nemzetközi kapcsolatokat is építget, Brüsszelben már egyfajta székelyföldi kulturális nagykövetként emlegetik és két, a székely rajzfilmek nemzetközi sikeréhez hozzájáruló meghívást is kaptak.
„Egy brüsszeli konferencián úgy mutatták be két szóban a Legendáriumot, hogy Székelyföld kultúrdiplomatája lesz. Nemrég meglátogatta a székelyudvarhelyi stúdiónkat Billy Dichter amerikai és a magyarországi Sipor Kornél filmproducerek. Bemutattuk az eddigi munkáinkat, és meg is hívtak ebben az évben Los Angelesbe és Milánóba a világ televíziós producereinek a találkozójára, melynek lényege, hogy itt nemzetközi útjára tudjuk indítani a rajzfilmsorozatunkat. A vendégek szerint elértük azt a minőségi szintet, hogy versenyképesek vagyunk, most már a tartalmat várják, de igyekszünk, hogy abban se csalódjanak” – fogalmazott bizakodva a Székelyföldi Legendárium atyja.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek