Nők a figyelem központjában

Nagyon rövid filmek tizedszer Csíkszeredában

190

Idén tizedik alkalommal látja vendégül Csíkszereda a 21. kiadásához érkezett Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválját június 13–14. között a Csíki Moziban. Raluca Mateiu, a fesztivál romániai koordinátora a Hargita Népének elmondta: a legfeljebb négy perc hosszú alkotásokat magyar nyelvű felirattal láthatja a megyeszékhely mozikedvelő közönsége, a versenykategóriában pedig főként a Me too mozgalom szellemiségében készült alkotások szerepelnek.

A Csíki Mozi épülete. Nemzetközi fesztivál helyszíne holnaptól Fotók: László F. Csaba

Raluca Mateiu kérdésünkre elmondta: idén tizenkilenc romániai városban, míg világszerte húsz ország közel száz városában szervezik meg a Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválját. A rendezvénysorozatra az egész világon egyszerre kerül sor július 6–17. között, de Csíkszeredában június 13-án és 14-én rendezik meg a nagyon rövid filmek mozgóképes seregszemléjét.
– Örülünk, hogy Csíkszereda városa kiváló partnerünk, hiszen sok éve vendégül látja a fesztiválunkat – dicsérte meg a megyeszékhelyet Raluca Mateiu. Hozzáfűzte: a filmeket magyar nyelvű felirattal vetítik.
Csütörtökön a Családi válogatás gyerekeknek című rövidfilm több vetítésével kezdődik a mozgóképes fesztivál. Ezután következik a Női szavak (Paroles de femmes) elnevezésű versenybe benevezett rö­vidfilmek vetítése. Raluca Mateiu kifejtette: a versenyben olyan nagyon rövid filmeket válogattak be, amelyeket vagy nők készítettek, vagy a nőkről szólnak.
– Minderre a Me too mozgalom kontextusában kerül sor. A versenyblokkban szereplő alkotások a nők társadalomban és a film világában betöltött szerepét boncolgatják – avatott be a részletekbe a romániai koordinátor.
Hozzáfűzte: a pénteken 20.30-kor kezdődő romániai válogatás meglehetősen rövid, azonban francia nyelvű filmek is szerepelnek benne, sőt akad egy magyar nyelvű alkotás is. Utóbbinak az a címe, hogy Sportember.


A nemzetközi filmfesztivál romániai koordinátora még elmondta: a közönség szavazhat a versenyben szereplő filmekre. A romániai alkotások után francia rövidfilmeket is láthat a csíkszeredai közönség. Pénteken megismétlik a családi válogatást, majd ezt követően vetítik a nemzetközi versenyben részt vevő legfeljebb négyperces alkotásokat. Összesen 38 darab van egyébként belőlük, a világ legkülönbözőbb szegelteiből származnak. A közönség természetesen ezekre is szavazhat, ugyanis a fesztivál végén a nézők nemzetközi díját is kiosztják a világszerte legtöbb voksot szerző film alkotóinak.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek