Nőiességben, családban megerősödni

Édesanyák hete Székelyudvarhelyen

131

Ölbeli játékokkal, közös mondókázással indult Székely­ud­varhelyen hétfőn az Édesanyák hete. Bár a tervezett programokat kissé „átszervezte” a hűvös, csapadékos időjárás, azért sok minden maradt a kínálatban, amibe érdemes bekapcsolódni.

Babák, anyák együtt. Izgalmas programokat kínál az Édesanyák hete Fotó: Udvarhelyszéki Anyák Közössége

Az Édesanyák hetét az Ud­var­helyszéki Anyák Közössége szervezi május 6–11. között. Anyák napja környékén már az előző években is jelentkeztek egy-egy programmal, de ennyire színes és változatos eseménysorral most rukkoltak ki először. A rendezvények fókuszában az egészséges mozgás és életmód, a babahordozás áll, ugyanakkor több szempontból megközelítik a nőiesség, család, házasság témáját is – mondta el Fekete Éva, az Udvarhelyszéki Anyák Közösségének alapítója, szervező.

Hordozás mindenképp
Mindjárt az első nap babahordozó eszközöket kölcsönözhettek az érdeklődők a Kossuth Lajos 20. szám alatt található Anyák terméből. A tegnapi programot sajnos elmosta az eső, pedig rolleres-babahordozós felvonulást terveztek a szervezők, de a mai hordozós tánc talán kárpótolja az érdeklőket, ezt 11 órától tartja Mihály Izolda babahordozási tanácsadó a Pillangó Mozgásstúdióban. Holnap, ugyancsak 11 órától a hordozós tornát lehet kipróbálni a FitFeel szabadidőközpont tornatermében Hadnagy Ágnes gyógytornász, hordozási tanácsadó vezetésével. Ezzel a programmal párhuzamosan babamasszázsra is be lehet jelentkezni, ennek helyszíne az Anyák terme lesz, és a kicsikkel Bálint Bíró Enikő babamasszás-oktató foglalkozik majd.
A pénteki nap baba-mama tornával kezdődik 11 órakor, Hadnagy Ágnes gyógytornász a FitFeel tornatermébe várja a kíváncsi és mozogni vágyó kisgyerekes édesanyákat, délután pedig a szoptatási támogató baba-mama csoport tevékenységébe lehet bekapcsolódni az Anyák termében, leginkább az elválasztódás-elválasztás témáját boncolgatja majd Fekete Éva önkéntes szoptatási segítő, dúla. Ugyanabban az épületben, azaz a Civil Központban, de ezúttal már a nagyteremben 17.30 perctől az Illóolajokkal az egészséges mindennapokért című előadáson lehet részt venni.
Egyébként a felsorolt programok közül (pl. hordozós tánc, baba-mama torna) több is heti rendszerességgel zajlik, az Édesanyák hetén pedig szélesebb körben szeretnék tudatosítani a városban elérhető, édesanyákat megszólító lehetőségeket – hívta fel a figyelmet Fekete Éva.

Testi-lelki egészség
A szombati program ígérkezik a legsűrűbbnek, számtalan érdekes előadással, mindegyikre a Civil Központ nagytermében kerül sor. 10 órától a Várandóssági cukorbetegség és egészséges táplálkozás nemcsak cukorbetegeknek címmel dr. Lőrincz Gabriella belgyógyász főorvos, diabetológus szakorvos tart előadást, ahol számos, a terhesség, majd szoptatás idején gyakran felmerülő kérdésre is választ kaphatnak a résztvevők, akár a fogyókúrázás helyes útjairól, a várandósság alatti sportolásról is. Dr. Kiss Szende gyermekgyógyász szakorvos a kisbaba első óráiról, napjairól beszél 11.30-tól, majd növényi alapú receptekkel ismerkedhetnek az édesanyák. 15 órakor kezdődik a Boldogság, gyere haza! című előadás, Újvárosi Katalin székelymuzsnai unitárius lelkésznő a házasságról, a párkapcsolat alakulásáról beszél. Őt Józsa-Csiki Zsuzsa pszichoterapeuta követi, az anyaságot, a nőiség változását, a feleségszerep kihívásait elemző foglalkozásával, a napot pedig Kinda Tünde Kriston intimtorna-tréner intim szerveink, intimitásunk védelme című előadása zárja.
A szervezők azt szeretnék, ha mindenki – az anyaság bármely szakaszában élő nő – találna magának valami izgalmas programot az Édesanyák hetén, illetve a nőket nőiességükben, a családban betöltött szerepükben kívánják megerősíteni. Fekete Éva felhívta a figyelmet arra, hogy kisgyerekkel is részt lehet venni az előadásokon, igyekeznek családbarát módon berendezni a teret.
Az Udvarhelyszéki Anyák Közössége egyébként közel félszáz fős aktív tagságot számlál, az e heti rendezvény nem titkolt célja, hogy minél szélesebb körben ismertessék tevékenységüket.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek